Hoppa till innehållet

Mötet

​Rasisten som lämnade – och blev fackkämpe

”Det går att förändra människor, om man så bara sår ett litet frö av förändring.”
”Det går att förändra människor, om man så bara sår ett litet frö av förändring.” Bild: Bild: Privat

Dagens ETC

Han tyckte allt var invandrarnas fel, röstade på Sverigedemokraterna – men har gjort en politisk totalomvändning. Så räddade facket Kim Peterson från rasismen: ”Jag insåg att jag hade varit beredd att kasta bort över 100 års kamp – för ingenting.”

– 2006 begick jag min första politiska gärning och i det valet förespråkade jag Sverigedemokraternas politik, berättar Kim Pettersson, som då ville röra om i grytan och visa ”de jäklarna uppe i Stockholm”.

Under uppväxten i Hyltebruk i Småland hade Kim Peterson hört många skrönor om invandrare. De beskylldes för allt ifrån cykelstölder till bidragsfusk. När han var liten och en flyktingfamilj skulle flytta in i området sa hans föräldrar åt honom att han inte skulle leka med invandrarbarnen eftersom de var “farliga”.

– Så småningom träffade jag de här barnen som mina föräldrar inte ville att jag skulle leka med. Då tänkte jag och mina kompisar att vi ska slåss med dem. Jag gillade kampsportsfilmer när jag var liten och tyckte det var häftigt. Efter att vi hade bråkat med dem gick vi in till min kompis pappa som gav mig en klapp på axeln: ”Det är bra, visa dem vem som bestämmer”.

När han i vuxen ålder ser tillbaka på uppväxten har han insett att han påverkades väldigt mycket av jakten på bekräftelse och att passa in.

– Först fick jag bekräftelse från mina föräldrar som tyckte att jag skulle passa mig för invandrarbarnen. Sedan av min kompis pappa som jag såg upp till och tyckte att jag gjorde någonting bra när jag bråkade med dem. Det fördes in i min politiska omedvetenhet. 

Hans åsikter om invandrare stärktes med tiden också av att han var inne mycket på Flashback, där många andra som tyckte som han. När bekanta försökte argumentera emot honom rann det bara av honom.

– Jag tyckte att de var idioter och att jag visste mycket mer än vad de visste. När jag blev kallad rasist så tyckte jag att tja, är det bara det argumentet du har så är det inte värt att lyssna.
 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln