Amnesty.

2015-08-12 11:36
Bild: Charles Aznavour/AP

Raseri mot Amnesty: "Beslutet är bisarrt"

Amnesty Internationals beslut att arbeta för att prostitution, inklusive att köpa sex, ska vara lagligt upprör svenska medlemmar och den svenska kvinnorörelsen.
– Det innebär exploatering av kvinnor, säger Clara Berglund på Sveriges Kvinnolobby.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Amnesty riskerar sitt existensberättigande, "Måste tyvärr säga upp mitt medlemsskap" och Medlemmarna lämnar Amnesty

Redan kort efter att beslutet om att Amnesty International ska arbeta för att legalisera all form av prostitution kom ramlade kommentarerna från medlemmarna in. Många bestämde sig direkt för att lämna förbundet och kände sig svikna.

– När de mänskliga rättigheterna antogs beslutade man att de gäller även

kvinnor och Amnesty backar nu utvecklingen till tiden före detta, säger Malin, amnesty-medlem som nu lämnar förbundet.

Hon gör det trots att den svenska delen av organisationen mottarbetat förslaget.
– Jag vill inte förknippas med en organisation som driver en fråga som så starkt avviker från min uppfattning, säger hon.

Medlemmarna är inte ensamma om att rasa mot Amnestys beslut. Clara Berglund, ordförande Sveriges Kvinnolobby, säger att beslutet är ”bisarrt, förvånande och oacceptabelt”.

– Det innebär att Amnesty International istället för att stå bakom kvinnors mänskliga rättigheter motarbetar dem, säger hon.

Enligt henne innebär beslutet i praktiken att människohandel och exploatering av kvinnor blir legal.
– Antingen erkänner man att prostitution är ett utnyttjande, eller så säger man att sälja sex är val och lagligt – för mig svårt att se hur det går att kombinera de båda linjerna.

Beslutet inget grönt kort till sexindustrin

Katarina Bergehed, ansvarig för kvinnorättsfrågor på svenska Amnesty, poängterar att beslutet inte ger ett ”grönt kort till sexindustrin”. Själv hoppades dock hon och den svenska delegationen på att voteringen på tisdagskvällen skulle få en annan utgång.
– Vi har från första stund motsatt oss en total avkriminalisering av prostitution, nu när beslutet är fattat känns det sorgligt.

Hon berättar att debatten om sexköpsfrågan varit intensiv under Amnesty Internationals fem dagar långa konferens och att rörelsen är allt annat än enig. Med stöd av delegationer från bland andra Polen, Kanada, Spanien och Belgien drev Sverige en linje som vid voteringen fick se sig besegrad.
 – Den sida som vann menar att så länge delar av prostitutionen är illegal kommer de som säljer sex att drabbas. Vi är inte övertygade om det resonemanget och tror inte att inte total avkriminalisering leder till att de mänskliga rättigheterna för de som säljer sex per automatik blir bättre, säger Katarina Bergehed.
Den svenska linjen innebär istället att Amnesty International ska agera i de fall där nationella kringlagar får negativa konsekvenser för dem som säljer sex. Amnesty har inte tittat på situationen i Sverige vill därför inte uttala sig om den svenska lagstiftningen.

– Vår utgångspunkt är det så att alla stater har skyldighet att uppfölja de lagarna. Det borde ligga i regeringens intresse att utreda vår sexköpslag mer än vad som hittills gjorts.

Får kritik

Även Ung Vänster och Kvinna till kvinna är kritiska till Amnesty Internationals beslut.

– Ett av de viktigaste feministiska framstegen de senaste 20 åren är den svenska sexköpslagen. När Amnesty väljer att öppna upp för sexköpare går man i rakt motsatt riktning, säger Ung Vänsters förbundsordförande Hanna Cederin.

– Myten om den lyckliga horan borde vara död och begraven i dagens upplysta värld, skriver Lena Ag, ordförande för Kvinna till kvinna, på Twitter.

Detta har hänt

• I januari 2014 avslöjas ett internt dokument från Amnesty International, där organisationen föreslår en avkriminalisering av prostitution och köp av sexuella tjänster: ”Kriminalisering av frivilligt sex mellan vuxna, även för pengar, strider mot rätten till hälsa, icke-diskriminering, jämställdhet, privatliv och människors säkerhet.”

• Amnestys svenska avdelning hanterar ärendet under sitt årsmöte förslaget.  ”Vi tar klart avstånd från förslaget”, säger Amnesty Sveriges presschef Elisabeth Löfgren då till Dagens ETC.

• I sitt remissvar till Amnesty International i London skriver den svenska sektionen av Amnesty att förslagets förankring i mänskliga rättigheter är otillräcklig och slår vidare fast att det inte är en rättighet att köpa sexuella tjänster.

• Nu i tisdags röstar Amnesty Internationals kongress i Dublin igenom förslaget om verka för en legalisering av sexköp, hallick- och bordellverksamhet. Den svenska sektionen röstar nej.
* Amnesty har de senaste åren även fått kritik för att kompromissa med kvinnors rättigheter gällande abortfrågan. Organisationen är inte för fri abort.