Hoppa till innehållet

Inrikes

Psykologen: Så pratar du med någon som fastnat i konspirationsteorier

 ”Det handlar inte om logik, utan något gör att personen mår bra av detta. Det fyller en funktion av något slag”, säger författaren och psykologen Håkan Järvå om varför vissa människor dras till konspirationsteorier. 
”Det handlar inte om logik, utan något gör att personen mår bra av detta. Det fyller en funktion av något slag”, säger författaren och psykologen Håkan Järvå om varför vissa människor dras till konspirationsteorier.  Bild: Bild: Adam Ihse/TT

Dagens ETC.

Håkan Järvå har själv lämnat scientologerna. Idag är han legitimerad psykolog och hjälper andra sektavhoppare. Den enda skillnaden på konspirationsteorier och sekter, menar han är att den senare även har en auktoritär ledargestalt. – Man dras till något spännande som skänker en mening och sammanhang, säger Håkan Järvå.

Dagens ETC har tidigare träffat Camilla Eriksson och Jessica Virtanen – två svenskar som tror på konspirationsteorier och sprider dem vidare via sociala medier. Camilla tror på teorin om Qanon, som går ut på att omkring 800 000 barn förs bort enbart i USA varje år, för att tappas på blod och utsättas för sexuella övergrepp av en dold satanisk maktelit som styr världen i skymundan. Jessica å sin sida är övertygad om att Bill & Melinda Gates Foundation har för avsikt att förgifta och utplåna stora delar av mänskligheten genom massvaccinationerna mot covid-19, för att på så vis stoppa den globala upp­värmningen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00