Inrikes.

2019-12-29 11:45
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Protester, visselblåsare och ikoner – så minns ETC 2019

Visselblåsare och feministikoner, övervakningssamhällets nya muskler, protesterna mot nyliberalismen i dess eget laboratorium, Chile, och den nya latinamerikanska feministvågen. Här är några av guldkornen ur ETC:s bevakning 2019.

De afghanska flyktingarnas kamp

Den 18 augusti gick de afghanska barnfamiljerna i ett demonstrationståg till Mynttorget mittemot riksdagen.  Bild: Florencia Rovira Torres
Den 18 augusti gick de afghanska barnfamiljerna i ett demonstrationståg till Mynttorget mittemot riksdagen.

”Vi ska inte ha fler flyktingar, vi ska ha färre”, sa Stefan Löfven till Sydsvenskan och Helsingborgs dagblad i oktober. En klar markering som speglar svensk politik i dag. ETC mötte de familjer som rest från Sveriges alla hörn för att under flera månader genomföra en sittstrejk i centrala Stockholm, i protest mot beslut från Migrationsverket om utvisning till världens farligaste land, Afghanistan. Vi ställde en enkel fråga till 36-åriga mamman Rahime Rahimi:

– Hur många barn har du?

Och då hände det något. För Rahimeh Rahimi har tre barn, fyra avslag från Migrationsverket och tusen tårar som hon inte kunde hejda längre.

När de afghanska barnfamiljerna som håller på att utvisas från Sverige tog beslutet att protestera var det för att de så tydligt insåg att problemet till syvende och sist inte handlade om brister i Migrationsverkets myndighetsutövning, utan om att den mänskliga rättigheten att få skydd från förföljelse i Sverige blivit högst politisk och därför relativiserats.

https://www.etc.se/inrikes/jag-ar-orolig-att-vi-ska-utvisas

Chile vaknade
 

En miljon personer demonstrerade i Santiago den 25 oktober i det som kallats ”Chiles historiskt största demonstration”. Foto: Rodrigo Abd
En miljon personer demonstrerade i Santiago den 25 oktober i det som kallats ”Chiles historiskt största demonstration”.

Två månader efter att 1,2 miljoner chilenare trotsade undantagstillståndet och samlades i en historisk demonstration mot regeringen, lever de enorma folkliga protesterna i Chile vidare. Trots polisen och militärens blodiga repression (som nu även FN bekräftat) släpper inte chilenarna taget, för som man numera säger på den sidan Anderna: Chile har vaknat. Det handlar förmodligen om det viktigaste folkliga upproret mot nyliberalismen i vår historia, för motståndet mot privatiseringar, avgiftshöjningar och skattesänkningar stöds av en överväldigande majoritet av befolkningen i det land som brukar lyftas fram som nyliberalismens mönsterelev. ETC berättade om var detta plötsliga  utbrott av folkligt motstånd kommer ifrån. Om de folkrörelser som de yngre generationerna i landet byggt upp under de senaste 20 åren och om hur dessa har sammanstrålat – miljörättskämpar, studenter, feminister och mapuchefolk – och lyckats att lägga grunden för en djupgående kritik mot det kapitalistiska systemet, men också mot den etablerade politiska eliten i Chile.

https://www.etc.se/utrikes/sa-bygger-man-ett-uppror

https://www.etc.se/analys/darfor-bor-vi-rikta-vara-blickar-mot-chile

”Vet inte om den kvinnan existerar”
 

”Det har varit livsnödvändigt för mig att skriva mitt eget universum, att göra mig själv oberoende av en familj som man inte riktigt kunde lita på”, säger Suzanne Brøgger om staretegin för att kunna överleva i en dysfunktionell familj. Bild: Annie Hellquist
”Det har varit livsnödvändigt för mig att skriva mitt eget universum, att göra mig själv oberoende av en familj som man inte riktigt kunde lita på”, säger Suzanne Brøgger om staretegin för att kunna överleva i en dysfunktionell familj.

I början av året släppte feministikonen Suzanne Brøgger boken ”Koral”, där hon återbesöker gamla teman ur sitt författarskap. ETC fick chansen att träffa henne för att prata om det man allra helst vill prata med Suzanne Brøgger om: kärlek, sex och frihet, teman som läsare gärna projicerar på henne.

– Ni vill gärna att jag ska säga något om kärleksbegreppet, män och kvinnor, det erotiska och friheten. Det är lite märkligt att jag har blivit så sammanknippad med sex. Man kan inte läsa mina böcker pornografiskt. Jag beskriver sex som en antropolog, teoretiskt och undersökande. Det finns inga så explicita passager. Läsarna, journalisterna, kollektivet vill att jag ska vara den kvinna som representerar sexuell frihet, sa Suzanne Brøgger under intervjun.

Är du den personen?

– Jag vet inte om den kvinnan existerar.

– Nu tror jag kanske att man är friast när man lever i ett fast parförhållande. Ja, det tror jag.

https://www.etc.se/inrikes/suzanne-brogger-jag-kan-inte-forsta-motstandet-mot-greta-thunberg

Till källorna!

Avkriminalisera sexköp och koppleri, det föreslår flera FN-organ och internationella organisationer, som Amnesty International. I den internationella debatten om dessa rekommendationer har den svenska sexköpslagen blivit ett viktigt slagträ. I över femton år har det cirkulerat påståenden i dessa kretsar om att sexköpslagen i Sverige har försämrat livet för personer som prostituerar sig. ETC tog på sig uppgiften att granska påståendena och ta reda på varifrån de kommer. Vi nagelfor alla källor till dessa påståenden i rapport från en FN-tillsatt expertkommission som varit viktig i debatten och upptäckte att den inte hänvisar till en enda riktig studie om sexköpslagens verkliga konsekvenser för personer i prostitution i Sverige. Men vi kunde även avslöja att det cirkulerar många internationella publikationer – av så väl aktivister som forskare – där information om den svenska sexköpslagens konsekvenser i Sverige har plockats på ett mycket selektivt sätt och refererats till på ett slarvigt, för att inte säga ohederligt vis.

https://www.etc.se/inrikes/sa-framstalldes-den-svenska-sexkopslagen-som-en-flopp

Feministas!

När 500 kvinnor sjöng och dansade till den chilenska sången ”Un violador en tu camino” (”En våldtäktsman i din väg”) på Sergels torg i början av december stod det klart att den latinamerikanska feministvågen äntligen nått även Sverige. I ETC:s 8 mars-numer i år berättade vi om hur denna, en av världens kanske viktigaste folkrörelser just nu, växt fram. Hur de latinamerikanska feministerna på nya sätt blåst liv i systemkritiken mot såväl patriarkatet som kapitalismen. På kort tid har de byggt upp en häpnadsväckande bred gräsrotsrörelse. Den bygger på starka band tjejer och kvinnor emellan, som skapats genom praktisk aktivism i nya organisationsformer där demokratin och maktkritiken är centrala. Rörelsens stora politiska vikt blev uppenbar inte minst i de senaste folkliga protesterna i Chile, där feministerna varit mycket drivande.

https://www.etc.se/utrikes/feministvag-i-latinamerika


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

ETC mötte mannen bakom Pentagondokumenten

Bild: Annie Hellquist

Pentagondokumenten – 7 000 sidor som visade att president efter president ljugit om Vietnamkriget och att amerikanska trupper fortsatte skickas tid trots att kriget inte skulle gå att vinna – gjorde Daniel Ellsberg till världens mest kända visselblåsare. ETC träffade honom i början av året för ett samtal om kärnvapen, Venezuela och om vem som egentligen bestämde i den aktivistgrupp han hade tillsammans med Noam Chomsky och Howard Zinn (”Ingen! Vi var anarkister! Ok, vissa skulle påstå att det var jag”.)

– Om någon hade läckt Pentagondokumentens motsvarighet om Afghanistan hade de låtit precis likadant, sa Daniel Ellsberg under intervjun.

Och i början av december hände just det. Washington Post (samma tidning som Ellsberg läckte Pentagondokumenten till), släppte avslöjandet Afghanistandokumenten, en berättelse om ännu ett krig där världen förts bakom ljuset av amerikanska presidenter, varav de tre senare alla har upprätthållit en bild av att insatsen har varit framgångsrik trots att sanningen var en annan.

https://www.etc.se/utrikes/daniel-ellsberg-vi-dodade-manniskor-utan-nagot-som-helst-rattfardigande

”Han ville ingjuta modet att göra någonting”

Bild: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Sverige blev under 2019 fattigare när ett unikt svenskt författarskap tystnade. Sven Lindqvist var reporter, författare, intellektuell, antirasistisk tänkare, stridbar reformist och under årtionden en central gestalt i samhällsdebatten. Med en sylvass penna och ett obönhörligt krav på konsekvens ställde han gång på gång de stora frågorna om vår samtid: vilka offer är vårt sätt att leva värt? Vilket pris är vi beredda att betala, eller, som han uttryckte det: vilket pris är vi beredda att låta andra betala? I ETC nr 21 reflekterade författaren och kritikern Stefan Jonsson över Lindqvists författargärning:

– Han har alltid velat väcka och aktivera människan och läsaren att gå vidare någonstans. Som han skriver i ”Utrota varenda jävel”: ” ”Du vet redan tillräckligt. Det gör jag också. Det är inte kunskap vi saknar. Vad som fattas oss är modet att inse vad vi vet och dra slutsatserna.”

– Därmed ville han ingjuta mod att göra någonting. Detta tilltal återkommer genom hela författarskapet, från första boken: Hur blir man en modig människa, hur blir man en uppriktig människa?

https://www.etc.se/inrikes/sven-lindqvist-ett-unikt-forfattarskap

Den försvunna kryptodrottningen

Ruta Ignatova, ”kryptodrottningen”, beskrevs som ett geni och hennes kryptovaluta skulle frälsa världen. Onecoin, ett stort pyramidspel med en påstådd kryptovaluta i botten, red på bitcoin-hypen och lurade mängder av människor att investera. Bluffen tog tidigt fart i Sverige och Finland och spred sig över världen. Många miljarder svindlades från hoppfulla investerare. ETC mötte i nr 49 de svenska offren och kunde också visa hur svenska myndigheters passivitet blivit ett säljargument för bluffen. Sedan 2017 är Ruta Ignatova försvunnen. Hennes bror är gripen av FBI och har erkänt att onecoin var en bluff. En advokat har dömts för penningtvätt i anslutning till bluffen och en svensk medgrundare är gripen i USA, men ännu inte åtalad. Men trots att bluffen är avslöjade fortsätter rekryteringen av investerare. Den rafflande historien finns att läsa i nr 49.

https://www.etc.se/utrikes/kryptodrottningen-som-lurade-varlden-och-forsvann

Polisen över mer på att skjuta än att prata – vad kan gå fel?

I oktober kom den friande domen mot de poliser som sköt ihjäl Eric Torell, 20-åringen med Downs syndrom och autism som hade rymt hemifrån. I ljuset av detta granskade ETC vad svensk polis egentligen lär sig på utbildningarna i konflikthantering. Svensk polis skjuter ihjäl allt fler personer, som påfallande ofta har en psykisk ohälsa. Kritiker pekar på att Polismyndighetens utbildningar brister i fokus på kommunikation och konflikthantering. I stället övar polisaspiranterna på insatser mot terrorism och på att skjuta mot bålen i stället för mot benen. Polisen får alldeles för lite träning i deeskalering av hotfulla situationer och övar i huvudsak på värsta tänkbara scenario, övningar i kommunikation är ytterst begränsade, något som både polisforskaren Stefan Holgersson och organisationen Civil rights defenders menar kan ligga bakom de ökade antalet dödsskjutningar vid polisingripanden. En utveckling som måste vändas.

https://www.etc.se/inrikes/systemfelet-som-gor-att-polisen-skjuter-ihjal-fler

Bra ansiktsminne?

Foto: Jeanette Andersson. Makeup: Aleksandra Mitrovski

Privata företag driver på utvecklingen mot en allt mer finkornig övervakning. Ansiktsigenkänning är den senaste tekniken och den spås vara framtiden i både säkerhetsbranschen och butiksvärlden, som fått allt svårare att hitta sätt att tävla med e-handeln. ETC tittade närmare på fenomenet. Kriminologen Janne Flyghed varnade för övervakningens tendens till expansion i och med att polisen efterfrågat att kunna börja använda tekniken. Förra veckan fick dock polisen nej från Datainspektionen på sin testverksamhet med ansiktsigenkänning. Lagstiftningen medger inte den typen av lagring av uppgifter. ”Vår bedömning är att polisen har ett tydligt behov av att få utföra det tänkta testet, men för att det ska bli möjligt krävs en ändring i lagstiftningen”, skriver Elena Mazzotti Pallard, jurist på Datainspektionen i ett pressmeddelande. Men oavsett lagstiftning, så är ansiktsigenkänningen redan här. Den som köper en modern övervakningskamera till sitt hem eller sin butik, får sannolikt tekniken på köpet. Häromveckan spreds en bild på Twitter, från Hemköp i Sundbybergs centrum där det på skärmen som visade bilder från en av butikens utgångar stod klart och tydligt: Face detection analytics.

https://www.etc.se/inrikes/jakten-pa-ditt-ansikte

https://www.etc.se/inrikes/sa-gor-du-dig-osynlig-ansiktsigenkanningsteknik

En mamma söker sin dotter

Bilderna visar Graciela som ung. Graciela var 16 år när hon fick en dotter. När dottern togs ifrån henne hamnade hon i en djup depression.  Bild: Carlos Pavletic
Bilderna visar Graciela som ung. Graciela var 16 år när hon fick en dotter. När dottern togs ifrån henne hamnade hon i en djup depression.

– De tog henne ifrån mig, sa till mig att gå. Flickan började gråta. Jag skrek och grät, jag förolämpade dem men de sa till mig att det inte gick att göra något. Än idag är detta min skärseld.

I utkanten av Chiles huvudstad, Santiago hälsade ETC på Graciela Melihuen. Hon lämnade sin dotter på det hon då trodde var ett daghem, men därifrån adopterades flickan bort mot mammans vilja och ska ha skickats till Sverige. I dag letar Graciela fortfarande efter sin dotter. ETC berättar första delen av denna historia om en mor och en dotter som skiljs åt. Någonstans i Sverige borde någon kunna berätta den andra.

https://www.etc.se/utrikes/gracielas-barn-adopterades-bort-mot-hennes-vilja-jag-skrek-och-grat

Kampen om Hongkongs framtid

Foto: Kin Cheung

Sedan i juni har Hongkong bubblat av protester. Det började med en föreslagen lag som skulle möjliggöra att brottsmisstänkta personer i Hongkong lämnas ut till Kina, men växte till något mycket större – en kamp för den demokrati mot en av världens mäktigaste auktoritära stater. Så gott som dagligen protesterar fortfarande Hongkongborna och på helgerna mobiliseras till stora demonstrationer. ETC besökte staden i oktober och kände protesternas puls i den allt mer delade staden. Sedan dess har ett lokalval hållits som blev en framgång för pro-demokratiska kandidater, vilket sågs som en seger för proteströrelsen. Ännu syns inga tecken på att Hongkongs styre kommer ge efter för de krav rörelsen utvecklat och inga tecken syns på att demonstrationerna är på väg att dämpas.

https://www.etc.se/utrikes/sa-forandrade-protesterna-hongkong

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.