Vården.

2016-09-06 12:00
Många fackförbund erbjuder privat sjukförsäkring åt sina medlemmar. Bild: TT
Många fackförbund erbjuder privat sjukförsäkring åt sina medlemmar.

Privata sjukvårdsförsäkringar blir allt vanligare

Antalet personer som har en privat sjukvårdsförsäkring har sexdubblats sedan år 2000, och ligger i dag på 640 000 personer. Och allt fler fackförbund tillhandahåller privata vårdförsäkringar för sina medlemmar, skriver Dagens Arena.

– Det blir en vanlig kö och en gräddfil, säger John Lapidus, doktor i ekonomisk historia, till tidningen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I dag har 640 000 personer i Sverige en privat sjukvårdsförsäkring, en sexdubbling jämfört med år 2000. De flesta får sin försäkring via arbetsgivaren, men många fackförbund har nu också börjat erbjuda medlemmarna detta. Det rapporterar Dagens Arena, som gjort en kartläggning av fenomenet.

Det är framför allt inom Saco som medlemmarna erbjuds privata sjukvårdsförsäkringar – 20 av 23 förbund tillhandahåller sådana försäkringar. Bland TCO-förbunden är siffran 6 av 14. Motsvarande siffra bland LO-facken är noll. LO har istället har antagit en motion om att man ska motarbeta att de privata sjukvårdsförsäkringarna breder ut sig i samhället.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


”En vanlig kö och en gräddfil”

Personer som har en privat sjukförsäkring får tillgång till vård betydligt snabbare än de som saknar försäkringen. Kritiker menar att sjukvården riskerar att bli mer ojämlik till följd av försäkringarna. En bild som John Lapidus, doktor i ekonomisk historia vid Göteborgs universitet, delar.

– Det blir en vanlig kö och en gräddfil, säger han till Dagens Arena.

Även regeringen ser problem med de privata vårdförsäkringarna, och har i en promemoria föreslagit att hälso- och sjukvårdslagen ska förtydligas. Detta så att de privata försäkringarna bara kan godtas om allas rätt till vård på lika villkor inte åsidosätts. Men skrivningen är uddlös, enligt John Lapidus.

– Det man vill göra är att skriva in en ny formulering i hälso- och sjukvårdslagen som egentligen redan finns, säger han till Dagens Arena.

Är det bra med privata sjukvårdsförsäkringar?

(14) Ja
21%
(53) Nej
79%
Totalt 67 röster

Om privata sjukvårdsförsäkringar

Personer som omfattas av privata sjukvårdsförsäkringar får tillgång till vård snabbare än de som saknar sådan försäkring. I dag har 640 000 personer privata vårdförsäkringar i Sverige. Cirka 70 procent får sin försäkring via arbetsgivaren, men allt fler fackförbund erbjuder det också som förmån.

Källa: Dagens Arena