Inrikes.

2019-07-03 15:39
Preem tilldelas Jordens vänners greenwash-pris  Thomas Johansson/TT
Preem tilldelas Jordens vänners greenwash-pris
Puffetikett
Dagens ETC

Preem prisas - för bästa greenwashing

Jordens vänner delar ut Greenwashingpriset 2019 till Preem. Företaget gör reklam för vad de kallar för grön diesel men kämpar samtidigt för att bygga ut raffinaderiet i Lysekil.

Om Preem får sin vilja igenom och bygger ut raffinaderiet blir de Sveriges största utsläppare av fossila bränslen. Företaget är själva ärliga med att utbyggnaden skulle fördubbla Preemraffs årliga utsläpp från 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton.

Samtidigt har företaget tagit hjälp av Gunde Svan för att charma miljöoroliga människor. I en serie reklamfilmer talar den gamle skidlegendaren sig varm för vad som beskrivs som grön talloljediesel.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Nej tack till fördubblade koldioxidutsläpp och till att bli näst största utsläpparen i Sverige, varken Gunde Svan eller Svanenmärkning kan rädda er, skriver Jordens vänner i nomineringsmotiveringen på sin hemsida.

Jens Bruno, chef för Hållbarhetsutveckling på Preem, var på plats när priset delades ut i samband med Jordens vänners hållbarhetsseminarium på Almedalen.

– Det är inte helt oväntat efter senaste månadernas mediarabalder. Det är inte roligt att få kritik men vi tar detta på allvar, sa han när han mottog priset. 

– Vi har faktiskt fått beröm för vår hållbarhetsredovisning, för att vi är transparenta. Vi berättar om vår positiva påverkan, precis som alla andra. Men vi berättar också om vår negativa påverkan och hur vi försöker maximera vår positiva påverkan.

Samtidigt medgav Jens Bruno att Preem har en stor negativ miljöpåverkan i Sverige:

– Vi är en stor utsläppare. Båda våra raffinaderier är på listan över de största punktutsläpparna, det handlar om runt två miljoner ton årligen.