Granskning.

2019-05-10 10:00
Sixten Jensen i Keinovuopio får bara sin post en gång i veckan. Det är diskriminering, säger han. Bild: Ulrika Lindahl
Sixten Jensen i Keinovuopio får bara sin post en gång i veckan. Det är diskriminering, säger han.
Puffetikett
Dagens ETC

Postens sista suck – därför kan du inte lita på utdelningen

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Fakta om Posten

Postlagen

• Enligt postlagen ska det finnas en samhällsomfattande posttjänst, en posttjänst som finns i hela landet, som är av god kvalitet och som innebär att alla användare kan ta emot postförsändelser och till rimliga priser posta försändelser.

• Den som ska dela ut brev måste ha tillstånd av Post- och telestyrelsen. I dag har ett 30-tal företag ett sådant tillstånd. Privata företag måste dock inte uppfylla alla villkor i postlagen. Kraven på att dela ut i hela landet och till alla hushåll gäller bara för Postnord som har det så kallade samhällsuppdraget.

• Posten ska delas ut varje arbetsdag och minst fem dagar i veckan utom under omständigheter eller geografiska förhållanden som tillståndsmyndigheten, det vill säga PTS, bedömer som skäl för undantag. Under 2018 var antalet hushåll med färre utdelningsdagar än fem dagar i veckan 1 340 stycken.

Antal brev i Sverige

(siffror i miljoner)

År 2010 – 3 426,3

År 2018 – 2018,4

Sammanslagningen med danska posten

• Den svenska posten slogs samman med den danska i en affär som genomfördes 2009 av dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C). Hennes argument för affären var att skapa ett större bolag som bättre skulle kunna konkurrera med privata företag som enligt Olofsson ”tog alla godbitar i städerna”.

• Den danska delen av Postnord har stora ekonomiska problem. Här har brevvolymerna minskat ännu snabbare än i Sverige och den danska staten kräver att alla medborgare ska ha en digital brevlåda eftersom alla myndigheter bara skickar digitala brev.

• Den svenska och danska staten fick i december 2018 tillsammans gå in med ett statligt tillskott på 2,2 miljarder kronor varav 400 miljoner kronor kommer från den svenska staten för att rädda den danska delen av Postnord. Det sparpaket som Postnord nu ska genomföra innebär att totalt 4 000 anställda i Danmark ska bort, varav 2 500 de närmaste åren. Omställningen beräknas kosta 3 miljarder kronor eftersom flera postanställda i Danmark har avtal som ger dem rätt till tre årslöner vid uppsägning.

• Fackförbundet Seko och även Vänsterpartiet har sagt att det inte är rimligt att den svenska delen av Postnord för stå för så stora delar av den ekonomiska omställningen i den danska delen och att bolaget borde delas upp i en svensk och en dansk del igen. Mikael Damberg (S), näringsminister i den tidigare regeringen, har kritiserat sammanslagningen av de svenska och danska postföretagen men menar att det behövs en ordentlig analys innan det tas beslut om att eventuellt skilja företagen åt igen.

Paketbranschen

• Marknaden för leveranser av paket är helt avreglerad och här har Postnord inget samhällsuppdrag.

• E-handeln i Sverige har vuxit med 306 procent på tio år. Under årets fösta kvartal ökade paketmängden med 10 procent.

• De sex största paketdistributörerna levererade sammantaget 127 miljoner paket under 2018.

• Postnord är den största aktören med knappt 60 procent av antalet paket. De andra stora distributörerna är DHL, Schenker, Bring, UPS och Bussgods.