Stockholm.

2016-04-01 06:00
Exklusiva Strandvägen på Östermalm i Stockholm. Bild: Hasse Holmberg/TT
Exklusiva Strandvägen på Östermalm i Stockholm.

Politiker vill ha gated community på Östermalm

Gränskontroller. Det föreslår SD:s lokala kretsförening på Östermalm som svar på det ökade tiggeriet i stadsdelen, enligt en hemlig promemoria som Dagens ETC tagit del av. Tillsammans med den moderata föreningen har medlemmarna fått med sig en rad bostadsrättsföreningar för att hyra in vaktbolag som kontrollerar att de som uppehåller sig i området också bor där.

– Det är klart att det inte handlar om gränskontroller, protesterar en källa med insyn i processen. I praktiken handlar det om att handlare och bostadsrättsföreningar hyr in vaktbolag som patrullerar kvarteren och avvisar personer som kan uppfattas som störande av de boende. Inget märkligt alls, säger en av medlemmarna i SD:s kretsförening, som vill vara anonym.

Bakgrunden till att den moderata kretsföreningen hakat på den radikala åtgärden uppges vara väljartappet på 4,1 procentenheter i senaste valet. Ett av de största tappen var i Engelbrekts församling, där M backade 8,1 procentenheter jämfört med valet 2010.

Vill få tillbaka väljare

Det är också boende i just Engelbrekts församling som tagit initiativ till att inleda Östermalms omvandling till ett så kallat “gated community”, som ett sätt att få tillbaka de väljare som gått till SD.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Ingen av oss känner sig bekväm med uttrycket. Vi vill helt enkelt bevara ett uns av anständighet i ett Sverige som håller på att förvandlas till oigenkännlighet, säger personen som vill vara anonym.

– Ja, tyvärr. Se hur det gick för Ulf och Lena (Adelsohn Liljeroth reds. anm.) när de trädde fram i Dagens Nyheter.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Förtydligande:
April, april! Den här artikeln publicerades 1 april och var, enligt traditionen, inte helt sanningsenlig...
/Dagens ETC