Inrikes.

2016-09-06 10:00
Under de senaste åren har flera poliser hamnat i blåsväder efter debattartiklar och inlägg i sociala medier. Bild: Izabelle Nordfjell/TT
Under de senaste åren har flera poliser hamnat i blåsväder efter debattartiklar och inlägg i sociala medier.

Poliser som sprider rasism får jobba kvar

Invandrare som inte anpassar sig ska ”förintas”. Så skrev en polis i Värmland i en insändare. Senaste året har flera poliser anklagats för rasism efter debattartiklar och Facebook­inlägg. Men några åtgärder från arbetsgivarna blir det inte.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”De som kommer hit med annat uppsåt skall tvingas till anpassning, lagföras, slängas ut och när så krävs förintas.” Så skrev polismannen Marcus Hultvall i en insändare i Nya Wermlandstidningen i mitten av augusti. Rubriken var Moder Sveas krympande livsutrymme. Tidningen tog senare bort formuleringen om att förinta och Marcus Hultvall själv ångrar orden.

– Så här efteråt tar jag i princip tillbaka det. Det är ett tungt ord. Jag kunde ha sagt ”dödat”. Och jag kunde ha förtydligat att jag menar terrorister, säger han till Nya Wermlandstidningen.

Polisledningen har inte övervägt några åtgärder i form av reprimand eller omplacering.

– Polisen som arbetsgivare har inte laglig möjlighet att göra något eftersom det grundar sig i grundlagen att ha rätt till åsikter och synpunkter, säger Mats Nylén, kommunikationschef i Polisområde Bergslagen som Värmland tillhör.

Inte tagit avstånd

Arbetsgivaren har heller inte tagit offentligt avstånd från insändaren som Marcus Hultvall skrev som privatperson.

– Som jag har sagt kan polisledningen inte ha någon åsikt eftersom det grundar sig i en medarbetares rätt att utnyttja grundlagsskyddade åsikter. Däremot kan vi debattera allmänt om vad som är lämpligt, säger Mats Nylén.

Vad tycker du själv?

– Jag har full förståelse för att många har åsikter och jag har en åsikt också.

Under de senaste åren har flera poliser hamnat i blåsväder efter debattartiklar och inlägg i sociala medier. I ett fall då en polis i tjänst skrev om ”offerkofta-invandrare” blev det JO-klander eftersom han skrev på polisens Facebooksida. Andra fall handlar om privata inlägg i sociala medier där gatubarn exempelvis hånas som ”skäggbarn”. Men några åtgärder från polismyndigheten blir det oftast inte. Balansgången mellan yttrandefrihet och lämplighet är svår när poliser uttrycker sig i egenskap av privatpersoner menar Rolf Granér, forskningsansvarig vid Polisutbildningen på Linnéuniversitetet i Växjö.

– Jag tycker man kan dra gränsen om man som privatperson ägnar sig åt olagligheter. Om man gör något riktigt olagligt eller är med i en organisation som anses som en samhällsfara så tror jag ens pålitlighet skulle kunna ifrågasättas. Jag tänker på nazistiska grupperingar och exempelvis AFA, säger Rolf Granér.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Rätt att omplacera

Han menar att det vore orimligt om polisen la sig i vad medarbetarna uttrycker för åsikter på fritiden. Däremot måste arbetsgivaren ha rätt att placera om någon om de personliga åsikterna kan försvåra yrkesutövningen.

– Det är oberoende av om man agerar som privatperson eller polis, om man ägnar sig åt att försvåra polisens arbete. En känd sverigedemokrat borde exempelvis inte ingå i aktiviteter i invandrartäta områden. Det måste vara en arbetsgivares rätt att bestämma, säger Rolf Granér.

Martin Marmgren är polis i Husby och miljöpartistisk fritidspolitiker. Han har blivit känd genom sin blogg och en lång rad av debattartiklar där han både kritiserat kollegor och tagit avstånd från rasism. Efter Marcus Hultvalls ”förintar”-insändare publicerade han en debattartikel i Aftonbladet där han kallar kollegans språkbruk ”djupt problematiskt”.

– Jag tycker det är oroande, framför allt som ett tecken på att åsikterna finns inom poliskåren. Att jag tycker det är olämpligt gör inte att jag inte tycker han ska ha rätt att yttra sig. Är det olämpligt att en person som är del av våldsmonopolet uttrycker sig så? Ja, säger Martin Marmgren.

Han menar däremot att Mats Nyléns argument om att polisledningen inte kan ha någon åsikt är märkligt.

– Det är väl kanske lite underligare. Jag tycker Marcus Hultvall har rätt att skriva och tycka vad han vill. Däremot borde det inte vara så komplicerat att ta avstånd från uttalanden om att förinta och att moder Sveas livsutrymme är hotat. Han använde terminologi som var nazistisk, säger Martin Marmgren.

Bättre arbetsvillkor

Han tror att rasismen inom poliskåren ser ut på ungefär samma sätt som i resten av samhället. För att motverka den behöver polisen arbeta med värderingsfrågor och debriefing men också med arbetsvillkoren i stort, menar Martin Marmgren.

– Ju tuffare arbetsförhållanden och desto mer nerkörd du blir för att du inte har förutsättning att göra ett bra jobb, desto lättare är det att negativa generaliseringar får fäste.Absolut ska man jobba specifikt med värderingsfrågor. Det gäller alla områden i samhället, men polisen är särskilt viktig eftersom man har våldsmonopol. Men det gäller också att jobba med arbetsvillkoren. Bättre lön och bättre arbetsvillkor skapar skyddsfaktorer som gör det lättare att motarbeta tendenser till rasism, säger Martin Marmgren.

Läs vidare på nästa sida: Fyra olika exempel på rasism inom polisen

Litar du på polisen?

(48) Ja
25%
(145) Nej
75%
Totalt 193 röster