Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Plastens snabba sönderfall gör städning av haven svår

Nya forskningsresultat från Göteborgs universitet visar att mycket mikroplast kommer från större plastföremål som fallit sönder i havet. Forskaren Therese Karlsson håller upp en glasburk med en näve strandsand full med plastbitar.
Nya forskningsresultat från Göteborgs universitet visar att mycket mikroplast kommer från större plastföremål som fallit sönder i havet. Forskaren Therese Karlsson håller upp en glasburk med en näve strandsand full med plastbitar. Bild: ETC Media

Dagens ETC.

Plast delas snabbt upp i mindre bitar och sjunker till botten när det hamnar i havet. Majoriteten av mikroplasten ihavet kommer ursprungligen från större föremål. Det visar färsk forskning från Göteborgs universitet.

Plast täcks av en tunn hinna av biologiskt material och sjunker i havet. Inom två veckor har den fallit sönder till mindre bitar och börjat spridas. Ny forskning från Göteborgs universitet visar att en stor del av de pyttesmå plastbitarna, som ofta refereras till som mikroplaster och som nu spridits till alla skrymslen och vrår i våra vatten, ursprungligen kommer från större plastföremål. Det kan vara byggplast, plastpåsar, trossar eller dunkar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser