Panelen.

2021-03-18 12:10
Janerik Henriksson/TT
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Panelen: Vill du ha ett vaccinationspass?

Regeringen arbetar med att få fram ett digitalt vaccinationsintyg, även kallat vaccinationspass, som kan bli nödvändigt för den som reser utomlands. I vissa länder hålls redan konserter med hundratals i publiken, som har vaccinationspass.

Markus Kallifatides

Ekonom och ordförande för S-föreningen Reformisterna, 48 år

Foto: Andreas Lind

– Jag erhåller gärna ett vaccinationspass när jag blivit vaccinerad. Det lär väl behövas framöver för att kunna resa över landsgränser eller delta i olika sociala evenemang tänker jag.

– Samtidigt vet jag inte om jag tycker att det är en så där jätteviktig fråga faktiskt. Att rätt människor får sitt vaccin är det viktiga. Här har det vad jag förstår kärvat en del. Jag hoppas att vi snart ser betydligt starkare offentliga resurser - över hela världen - för brett folkhälsoarbete som inkluderar vaccinationsutveckling, produktion och distribution av vaccin..

Pär Pettersson

Butiksbiträde, 42 år

– Spontant skulle det vara trevligt med ett vaccinationspass, om det är vad som kommer att krävas för att resa framöver. Jag förstår att länder där turismen är viktig vill få till en sådan lösning. Men först och främst ska ju folk vaccineras, och det fungerar inget vidare. Doserna fördelas inte efter behov och den rika världen är vinnare som alltid.

Eftersom man kan bära corona och smitta andra även som vaccinerad är jag tveksam till nyttan med vaccinationspass. Risken är nog stor att vi får en grupp som återgår till normalläge vad gäller resande och festande, medan de flesta samhällen fortsätter slita med smittspridningen.

Lo Kauppi

Skådespelare och författare, 50 år

Foto: Zanna Nordquist

– Jag tycker äldre och riskgrupper i hela världen ska få vaccin innan unga får det i rika länder. Det hjälper oss alla. Vaccinationspass är väl inget fel, vad jag ser i alla fall. Det är väl bra att alla som har vaccinerat sig kan bevisa det.

– Jag lider inte av corona i nuläget för jag är så priviligierad att jag även kan jobba mycket hemifrån. Men jag tänker på alla som lider av mäns våld i hemmet, alla som super mer, gått i konkurs eller fått långtidscovid. Men självklart också hjältarna inom vården som borde få mer lön.

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.