Panelen.

2021-09-15 10:30
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Panelen: Vad kan stoppa SD?

Det är ett år kvar till valet. Sverigedemokraterna hoppas bli underlag till en kommande borgerlig regering. Inga skandaler har hittills påverkat stödet för dem.

Balsam Karam

Författare och bibliotekarie, 38 år

– SD och deras rasistiska världssyn måste sluta normaliseras och ursäktas i offentligheten, på bred front. Redan på 1960-talet detroniserade författare som James Baldwin den rasistiska retorik som SD saluför. 60 år senare fortsätter SD:s språkbruk och världssyn att reproduceras, inte minst av stora medieredaktioner som vill kalla sig balanserade och kunskapsbaserade. Det är en skam.

– Yttrandefriheten säkrar rätten att yttra sig – inte rätten att sprida rasistiska lögner i varenda svensk mediekanal.

Lisa Pelling

Utredningschef på Arena Idé, 47 år

– Jag har ju i år tillsammans med Johanna Lindell utkommit med boken ”Det svenska missnöjet” (Atlas). Vi sökte upp orter där SD är starka och fann en tydlig gemensam berättelse om invandringen och att den skulle ha förändrat Sverige till det sämre. Människor uppfattar att resurser till sjukvården, Arbetsförmedlingen och kollektivtrafiken istället gått till att bekosta invandringen.

– Det går inte att låtsas som om den här berättelsen inte finns där ute. Den måste argumenteras emot. För det finns resurser i vårt samhälle – vi är inte utfattiga.