Panelen.

2021-10-13 12:00
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Panelen: Vad är viktigast för att stoppa gängkriminaliteten?

Poliser efterfrågar ett långsiktigt arbete mot gängkriminalitet – där mer personal i skolan är en viktig pusselbit.

Enna Gerin

Utredare och biträdande chef Katalys, 32 år

– Samtidigt som politiker skriker sig hesa för hårdare straff så fortsätter marknadsexperimentet att utarma och segregera skolan. Nedskärningarna i skolorna fortsätter och socialtjänsten går på knäna. Vi verkar ha accepterat en massarbetslöshet på över 8 procent och inte ett finger lyfts för att på riktigt lösa bostadskrisen.

– Vill vi stoppa gängkriminaliteten på sikt behövs full sysselsättning, trygga bostäder, en stark socialtjänst och framförallt en likvärdig och kompensatorisk skola som inte låter ett enda barn misslyckas.

Mats Jonsson

Serietecknare, 38 år

– Jag tror på ett starkt samhälle, en stark stat och starka kommuner, som kan arbeta på många nivåer samtidigt. Behövs det fler poliser så utbilda fler poliser, gärna med band till de områden där de ska arbeta. Ge dem en vettig lön och möjlighet att lära känna människor, i stället för pansarfordon och chockgranater.

– Låt samhället återkomma till de platser det svikit – i både förort och landsbygd – med fritidsgårdar, medborgarkontor och stärkta bibliotek. Låt stat och kommun tillsammans med civilsamhället arbeta för att ungdomar ska få utveckla sina intressen, om de så är idrott, kultur, motorer eller dataspel. Visa de unga att vi är ett samhälle.

Lina El Yafi

Spårvagns­förare, 42 år

– Jag håller med polisen. Långsiktigt handlar det om ett mer jämlikt samhälle så barn och unga känner att de har möjligheter och en framtid.

– En likvärdig skola, mer personal och fler fritidsgårdar skulle göra mycket. Nedskärningar av fritidsgårdar har självklart fått konsekvenser när det snarare behövs fler.

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.