Medlemsflykt.

2015-09-02 12:00
Svenska Amnestys generalsekreterare Anna Lindenfors.  Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
Svenska Amnestys generalsekreterare Anna Lindenfors.

Över 1 800 medlemmar har lämnat Amnesty

Kritiken lät inte vänta på sig när Amnesty international i början av augusti beslutade att verka för en fullständig avkriminalisering av prostitution. Nu rapporterar Sveriges Radio att över 1 800 medlemmar har lämnat den svenska sektionen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det var i början av augusti som Amnesty international beslutade att organisationen ska verka för avkriminalisering av både sexköp och prostitution vid ett rådsmöte i Dublin. Den svenska sektionen röstade mot förslaget, som dock ändå gick igenom. Här hemma har kritiken varit stark, och nu rapporterar Sveriges radio att över 1 800 medlemmar lämnat organisationen.

– Ungefär hälften av dem har angett prostitutionsbeslutet som skäl. Så det handlar inte om ett ras som det har framställts i medierna, vi har ju 106 000 medlemmar totalt. Men det är klart att det är allvarligt, varje medlem är viktig för oss, säger svenska Amnestys generalsekreterare Anna Lindenfors till Dagens ETC.

Enligt henne har inte medlemstappet påverkat den övriga verksamheten på något sätt.

– Nej, det kan jag inte säga att det har gjort. Eftersom det bara rör sig om en dryg procent som har gått ur så påverkar det inte oss ekonomiskt, dessutom har vi fått nya medlemmar under den här tiden.

Var förberedda på debatt

Generalsekreteraren säger även att organisationen var förberedd på att det skulle bli diskussioner kring beslutet.

– Därför gick vi ut tydligt med var den svenska sektionen står någonstans, vi är måna om att vara transparenta och informera.

Amnesty har skickat ut mejl och brev till dem som valt att lämna organisationen för att tydliggöra sin position, och enligt Anna Lindenfors har man fått bra respons.

– Jag tycker att vi har haft bra diskussioner med de som hört av sig, och många har valt att stanna kvar när de fått reda på att vi inte kommer driva frågan om en fullständig avkriminalisering i Sverige, säger hon.

Tidigare aktiv medlem lämnade

En av de som ändå valt att gå ur Amnesty är Rosie Rothstein. Hon har tidigare varit aktivt engagerad i organisationen.

– Jag anser att mänskliga rättigheter ska gälla alla, och att avkriminalisera sexköp tror jag därför är helt fel. Att den svenska sektionen jobbat mot beslutet hjälper inte så mycket eftersom Amnesty som helhet fastslagit detta, och det är inte något som jag vill stödja, säger hon.