Inrikes.

2018-11-01 13:10
Runt 1000 personer demonstrerade i kyla och regn i Boxholm på tisdagen. Bild: Privat / Janerik Henriksson/TT
Runt 1000 personer demonstrerade i kyla och regn i Boxholm på tisdagen.
Puffetikett
Dagens ETC

Ostuppror när Arla flyttar från Boxholm

Demonstrationståget drog folk från hela regionen.

Det var på tisdagen som nära tusen personer tågade genom Boxholm, som har runt 5 000 invånare. Demonstranterna protesterade mot Arlas planer på att flytta tillverkningen av den lokala osten Boxholm, till Östersund.

Planerna offentliggjordes redan i mitten av oktober men protesterna tog ordentlig fart först förra veckan efter att en Facebook-grupp bildats. Gruppens namn är ”Ost ska vändas inte flyttas” och den har nu över 15 000 medlemmar.

– Nu är jag inte moderat men det var så att jag såg att Sven-Otto Littorin som är östgöte lagt ut på sin Facebook-sida att man borde ta tag i detta. Jag plockade upp pucken och sydde ihop en ganska enkel sida, säger Peter Trygg som kallar sig ”ostgeneral”, halvt på skämt, halvt på allvar.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Bor utanför Linköping

Han bor själv inte i Boxholm utan i ett litet samhälle utanför Linköping men menar att osten är viktig för hela regionen.

– Det är en typisk östgötaprodukt som är en form av delikatessost. Arla tycker att det är en ganska medioker produkt, vilket inte är riktigt vad konsumenterna tycker. Det finns många olika varianter som kryddost och med grädde och de tillverkas hantverksmässigt. Det är en bra produkt, säger Peter Trygg.

Han är själv förvånad över uppslutningen under tisdagen. Demonstrationståget drog folk från hela regionen och till och med från Stockholm. Mängder av dem passade också på att handla i ostbutiken som tillhör mejeriet.

– Jag hade ingen aning om hur många som skulle dyka upp. Det var ju cirka tusen personer i byn, helt fantastiskt en tisdag klockan 10.30 i svinkyla och regn.

25 anställda berörs

Runt 25 anställda på mejeriet och i butiken berörs av nedläggningen som är planerad till hösten 2019. I Östersund ska osten tillverkas efter samma recept och under samma varumärke.

Arla räknar med att spara runt 14 miljoner kronor årligen på flytten, men Peter Trygg ifrågasätter den kalkylen. Han tror inte att mejerijätten kommer att nå upp till samma omsättning som de i dag har i Boxholm.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Om flytten

• Flytten av osttillverkningen i Boxholm till Östersund är del av ett större sparpaket som Arla just nu genomför. Fram 2020 ska koncernen spara fyra miljarder kronor.

• Arla motiverar nedskärningarna med hårdnade konkurrens, bland annat från billigare utländska mejeriprodukter.

• Flytten från Boxholm ska vara fullt genomförd 2019.

Om Boxholmsosten

• Ost har ystats i Boxholm sedan 1890 då numera nedlagda Boxholms bruk startade tillverkningen.

• Det nuvarande mejeriet byggde 1939 och på 50-talet lanserade Boxholm Sveriges första gräddost. Idag säljs en rad olika ostar, som kryddost, chiliost och borgmästarost.

• Arla köpte mejeriet från industrikoncernen Boxholms AB 2011.