Inrikes.

2018-08-13 09:30
  • ”Jag tänkte lägga upp det i sociala medier för att visa vilka hjältar vakterna var. Då kom de plötsligt och brottade ned mig”, berättar Markus, som fortfarande har ont efter vakternas tilltag.  Bild: Privat
    ”Jag tänkte lägga upp det i sociala medier för att visa vilka hjältar vakterna var. Då kom de plötsligt och brottade ned mig”, berättar Markus, som fortfarande har ont efter vakternas tilltag.
  • Kryphål i lagen gör att kommunerna många gånger kan använda ordningsvakter från privatägda bolag i stället för poliser. ”Man kan ju fråga sig om den typen av arbetsuppgifter ska ligga på det privata över huvudtaget”, säger Kolbjörn Guwallius. Bild: Helena Landstedt/TT
    Kryphål i lagen gör att kommunerna många gånger kan använda ordningsvakter från privatägda bolag i stället för poliser. ”Man kan ju fråga sig om den typen av arbetsuppgifter ska ligga på det privata över huvudtaget”, säger Kolbjörn Guwallius.
Puffetikett
Dagens ETC

”Ordningsvakter brottade ned mig när jag filmade”

”När jag stod på Uppsala centralstation och filmade översvämningarna blev jag plötsligt nedbrottad av fyra ordningsvakter som satte handfängsel på mig”.

Det berättar Markus Dakroub Sundqvist, som nu har blåmärken över hela kroppen. En annan person uppger att tre ordningsvakter bröt armen på honom på samma plats, samma dag.

Uppsala centralstation var översvämmad förra veckan. Det skapade ett mindre kaos på stationen. För att slippa gå med vatten upp till midjan började personer gå över rälsen istället. Detta ställde sig Markus Dakroub Sundqvist och filmade.

– Det kom ett tåg som var på väg att köra över de som sprang över rälsen. Då kom vakter som skulle rädda personerna. Jag filmade detta och tänkte lägga upp det i sociala medier för att visa vilka hjältar vakterna var. Då kom de plötsligt och brottade ned mig, berättar Markus.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Enligt den anmälan som upprättades efter att polisen hade anlänt till platsen har Markus blåmärken på båda händerna, handlederna, ryggen, båda knäna och är röd i ögat, vilket han även har bilder på.

– Det var fyra vakter som satte sig på mig. De slog mig på kroppen, trampade på mig och satte handfängsel på mina handleder som fortfarande gör ont. Jag fick inte en syl i vädret, jag ville bara säga en mening men då skrek de åt mig att hålla käften.

– När vi kom till deras kontor hade jag tappat mina skor, var blöt och hade ont i hela kroppen. När min fru ringde kastade de telefonen i marken så att skärmen sprack. Sedan började de hota mig med batongen framför mitt ansikte. Därefter hörde jag hur de pratade ihop sig och sedan ljög för polisen när de anlände, säger han.

Internutredning påbörjad

Säkerhetsbolaget Avarn Security, som de utpekade vakterna jobbar för, bekräftar att de hade fyra ordningsvakter på centralstationen den aktuella dagen.

– Det skedde ett antal gripanden under dagen. Om det är så att det är fyra ordningsvakter som hoppar på och slår honom så är det fruktansvärt och inte förenligt med vår värdegrund. Det vi gör nu är att vi påbörjar en internutredning. Vi går igenom rapporterna som skrevs under dagen och talar med ordningsvakterna som arbetade på stationen, säger Avarns regionchef Robin Melander.

Markus Dakroub Sundqvist är inte den enda som uppger att han blivit misshandlad av ordningsvakter på Uppsala centralstation just den dagen. Johannes Lundström berättar för UNT att han var en av de som sprang över rälsen, vilket ledde till att tre ordningsvakter bröt armen på honom.

– Ordningsvakten blev mycket arg och vred om min handled. Jag drog undan handen och då flög ordningsvakten på mig och han fick hjälp av två andra ordningsvakter.

– När jag lade mig ned bröt de min arm fast jag gjorde precis som de sa, säger Johannes Lundström till UNT.

Tio dagars utbildning

Polisen ska nu utreda både händelserna för att få klarhet i vad som hänt och om några brott har begåtts. Ordningsvakter har begränsade polisiära befogenheter och får omhänderta personer. De får även använda våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt. Trots att delar av yrket påminner om polisens och kan innebära myndighetsutövning krävs endast en utbildning på 80 timmar för att bli ordningsvakt.

Journalisten Kolbjörn Guwallius har skrivit boken ”Ordningsvakter, nödlösningen som blev permanent”. Som en del av sin research gick han utbildningen och intervjuade både ordningsvakter och sådana som upplever sig ha blivit felbehandlade.

– Det är en svår situation att som ensam person hävda sig mot en eller flera ordningsvakter. Som jag har uppfattat det så är det en uppförsbacke oavsett om vakterna talar sanning eller inte. Vakterna har även incitament att ljuga, eftersom de kan bli av med sina förordnanden. Det innebär att kollegor ofta ser mellan fingrarna och håller varandra om ryggen, säger Kolbjörn Guwallius.

Även om det kan bli svårt hoppas Markus Dakroub Sundqvist nu på upprättelse.

– De har behandlat mig på ett jättedåligt sätt. Jag mår dåligt, har fortfarande ont och är ledsen. Jag funderar på varför de gjorde så här, säger han.

Läs vidare på nästa sida: Begränsad insyn när poliser ersätts av ordningsvakter

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta: Ordnings-vakter

Ordningsvakter har begränsade polisiära befogenheter och får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats.

Utbildningen för att bli ordningsvakt är 80 timmar lång. Den som har väktarutbildning eller skyddsvaktsutbildning erbjuds en förkortad utbildning.

Befogenheter

Ordningsvakter får omhänderta berusade personer som på grund av sitt tillstånd inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör fara för sig själv eller för någon annan.

Ordningsvakter får avvisa eller avlägsna personer som genom sitt uppträdande stör eller utgör en omedelbar fara för den allmänna ordningen. Om det inte är tillräckligt får ordningsvakter tillfälligt omhänderta personer. Detsamma gäller om en sådan åtgärd behövs för att en straffbelagd handling ska kunna avvärjas.

I första hand ska ordningsvakten försöka prata personer tillrätta, men får använda våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt. Det får inte vara fråga om mera våld än vad som är nödvändigt för att lösa uppgiften. Batong och handfängsel är vanlig utrustning som kan kompletteras med hund och i sällsynta fall skjutvapen.

Lagen om ordningsvakter

Lagen om ordningsvakter trädde i kraft 1981. Lagen gör det möjligt för Polismyndigheten att förordna ordningsvakter för att medverka till att upprätthålla allmän ordning, vid särskilt uppräknade situationer.

Enligt lagens tredje paragraf får ordningsvakter förordnas även i annat fall ”Om det finns ett särskilt behov och det är av väsentlig betydelse från allmän synpunkt”. I förarbetena till lagen står det att paragrafen ska tillämpas restriktivt.  De områden där så har skett kallas ”paragraf 3-områden”.

I dag har 54 av Sveriges 290 kommuner ord-ningsvakter som patrullerar på offentliga platser, så kallade paragraf 3-områden. Det visar en genomgång som Ekot har gjort.

Källa: Polisen