Inrikes.

2015-06-08 11:25
  • ”Vi vill stoppa rivningen och att byggnaden görs om till ett Folkets hus”, säger Vusi Kubheka och Ella från gruppen Högdalens vänner, som ockuperat huset i Hödalen i mer två veckor.  Bild: Eigil Söderin
    ”Vi vill stoppa rivningen och att byggnaden görs om till ett Folkets hus”, säger Vusi Kubheka och Ella från gruppen Högdalens vänner, som ockuperat huset i Hödalen i mer två veckor.
  • Sedan den 23 maj har aktivister ockuperat en gammal skola i Stockholmsförorten Högdalen.  Bild: Eigil Söderin
    Sedan den 23 maj har aktivister ockuperat en gammal skola i Stockholmsförorten Högdalen.

Ockupanterna: "Vi stannar tills våra krav går igenom"

I drygt två veckor har en aktivistgrupp ockuperat en gammal skola i Stockholmsförorten Högdalen. Deras krav är att den planerade rivningen stoppas och att byggnaden görs om till ett Folkets hus. Men fastighetsägaren har polisanmält ockupanterna och vill se dem vräkta.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sedan lördag 23 maj har huset varit ockuperat, och en grupp aktivister har turats om att sova över på madrasser. En av dem är Vusi Kubheka, engagerad i vänsterförbundet Allt åt alla och gruppen Högdalens vänner som organiserar ockupationen.

– Vi trodde inte att skulle få vara kvar mer än ett dygn. Det är fantastiskt att vi kunnat stanna så länge. Vi känner ett enormt stöd från området, säger han.

Svenska kyrkan och flera lokalpolitiker har besökt huset och ockupanterna har anordnat en mängd aktiviter som yoga och disko.

– Vi hade en tangokurs i veckan då kom det en massa folk från området i olika åldrar. Det är väldigt trevlig stämning i huset, säger Vusi Kubheka.

Fastigheten ägdes tidigare av kommunen och användes bland annat som skola, bibliotek och socialkontor men har stått tom i fem år.

– Huset såldes till ett extremt lågt pris, bara 35 miljoner. De ska bygga jättedyra bostadsrätter för en välbeställd medelklass, säger ockupanten Liz som inte vill uppge sitt efternamn.

Ockupanterna poängterar att de inte är mot bostadsbyggande, de är kritiska mot att Veidekke ska bygga bostadsrätter som folk i området inte kommer ha råd att köpa.

Polisanmält intrånget

Än så länge har kommunen avvisat ockupanternas krav. Jan Valeskog, biträdande finansborgarråd, sa till Sveriges Radio att ”Affären går inte att göra ogjord” och fastighetsägaren Veidekke har polisanmält intrånget.

– Det är olyckligt att folk gått in eftersom det finns delar i skolan som har frilagd asbest, i de utrymmena ska man inte vara, säger Mårten Othérus, Veidekke Bostad AB:s regionchef i Mälardalen.

Han bekräftar summan 35 miljoner, men att Veidekke även ska betala en så kallad tilläggsköpeskilling på uppskattningsvis det dubbla. Veidekke tänker inte göra om byggnaden till ett Folkets hus utan kommer gå vidare med rivningen och sedan bygga 450 bostadsrätter.

– Jag kan inte gå in på priset på lägenheterna, säger Mårten Othérus.

Vägrar lämna

Dialogpolis har varit i kontakt med ockupanterna, men enligt Vusi Kubheka kommer de inte lämna byggnaden.

– Vi stannar tills vi får igenom våra krav.

Ockupationen är polisanmäld, varför bryter ni mot lagen?

– Någonstans bör man sätta ner foten. De köpte huset för inte ens en tredjedel av värdet, det är ett större brott än att vi tar den här byggnaden och fyller den med folk från området.