Inrikes.

2017-03-23 16:00
Pär Gustafsson och hans familj lyckades köpa sitt drömhus i Värmland med lån från Gustafs     kassaförening. Nu sörjer han att regeländringar gör att föreningen läggs ner.  Bild: Privat
Pär Gustafsson och hans familj lyckades köpa sitt drömhus i Värmland med lån från Gustafs kassaförening. Nu sörjer han att regeländringar gör att föreningen läggs ner. 

Nytt regelverk tar död på lokal minibank

Gustafs kassaförening har sedan 1872 fungerat som lokal minibank i Borlängetrakten. Föreningen är en rest från tiden innan storbankerna dominerade Sverige. Men på grund av regeländringar klarar inte föreningen att fortsätta med verksamheten.

"Det är fel på systemet. Det finns ingen chans för småskalighet längre", säger ordförande Alf Norberg.

Pär Gustafsson och frun hittade drömhuset utanför Forshaga i Värmland och de ansökte om lån hos Gustafs kassaförening.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi fick låna till bra ränta och förmånliga amorteringsvillkor. Ingen storbank var i närheten av att kunna matcha föreningens villkor så det var inget att tveka på, säger Pär Gustafsson.

Trots att föreningen inte omfattas av bankgarantin litar Pär Gustafsson på föreningen. 

– Det känns väldigt tryggt att ha lånet i föreningen. Den har skötts enligt alla regler i alla år och har en mycket uppskattad närhet till kunderna.

Men det var inte bara av ekonomiska skäl som de valde bort storbankerna. Gustafs kassaförening handlar inte med värdepapper och saknar kostnader för dyra aktieutdelningar eller bonusar. Sedan starten för mer än 150 år sedan har kassan hållit fast vid endast in- och utlåning. Återhållsamheten har inneburit goda villkor för medlemmarna.

Men nu är det slut. För ett par veckor sedan fick alla 4 500 medlemmar ett brev med beskedet att föreningen ska avvecklas. Regelförändringar och krav på nya digitala system ger ohållbara kostnader. Efter utskicket har föreningen blivit nedringda av besvikna medlemmar.

– De är ledsna och bedrövade. Många är väldigt engagerade i föreningen, säger ordförande Alf Norberg.

Drevs lokalt

När föreningen startade fanns det hundratals kassor över hela landet. Kassorna drevs lokalt och erbjöd ett alternativ till småbönder och arbetare som inte fick lån från bankerna. Gustafs kassaförening är nu en av ett fåtal som finns kvar i sitt slag. I banksammanhang har föreningen i dag ett blygsamt kapital på 800 miljoner i sparpengar och utestående lån. Genom åren har de haft små intäkter på 1 procent i räntenetto, det vill säga skillnaden mellan in- och utlåningsräntan.

– Förra årets resultat var ungefär 2 miljoner efter skatt. Om vi ska bli ett kreditinstitut får vi kostnader på kanske 5 miljoner. Då måste vi höja räntan och då blir inte våra lån konkurrenskraftiga.

Föreningen är alltså fast i ett dilemma. På grund av det höga antalet medlemmar får inte verksamheten längre drivas vidare som ekonomisk förening, samtidigt är föreningen för liten för att drivas vidare som kreditinstitut.

– Det känns inget bra men vi är bara en bricka i ett stort spel. Det är konstigt att de ska vara samma regler för oss som för de stora drakarna, säger Alf Norberg.

"Något är sjukt"

Kassaföreningarna får undantag från vanliga bankregler just på grund av att de är små och vänder sig till en begränsad krets, berättar Gustav Jansson, jurist på Finansinspektionen. Man har valt att ge dispens för att kassaföreningar som funnits länga ska kunna leva kvar. 

Men kravet på max 1 000 medlemmar innebär inte det att det sätter stopp för framväxten för mindre alternativ till bankerna?

– Det är så man valt att reglera bankverksamheten i Sverige, från EU-håll är det egentligen totalförbud om man inte har banktillstånd. Om man ska bedriva bankverksamhet ska man konkurrera på samma villkor som på den internationella marknaden. Det ska finnas samma typ av insyn och kontroll. 

Den sista mars i år kommer alla lån att bli uppsagda och de måste söka nya lån hos en bank.

– Det känns väldigt tråkigt. Nu finns det bara storbankerna att välja på. För vår del kommer vi säkert få ett nytt lån men med antagligen en högre ränta. Ekonomiskt kommer vi klara det. Men för andra kan det kanske bli svårare.

Pär Gustafsson tycker att reglerna är orättvisa och missgynnar lokala och sundare alternativ.

– Storbanker kan misskötas å det grövsta men ändå få finnas kvar. Inte sällan på skattebetalarnas bekostnad. Medan en Kassaförening som alltid haft stabil ekonomi och inte legat någon till last tvingas lägga ner. Något är sjukt när det får vara på det här sättet.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Gustafs kassaförening

En ekonomisk förening som grundades 1872 och drivs i byn Gustafs söder om Borlänge i Dalarna. Föreningens 4 500 medlemmar har möjlighet att spara och låna pengar i föreningen till bättre villkor än vanliga banker men risken är högre eftersom föreningen saknar bankgaranti.