Hoppa till innehållet

Inrikes

Nytt företag hyr ut surrogatmammor till svenska par

Utredaren Eva Wendel Rosberg kom fram till att Sverige bör arbeta för att motverka att svenskar skaffar barn via surrogatmödrar i andra länder, eftersom det enligt henne inte är möjligt att garantera att kvinnor inte utnyttjas eller skadas i processen.
Utredaren Eva Wendel Rosberg kom fram till att Sverige bör arbeta för att motverka att svenskar skaffar barn via surrogatmödrar i andra länder, eftersom det enligt henne inte är möjligt att garantera att kvinnor inte utnyttjas eller skadas i processen. Bild: Bild: Wong Maye-E/ap

Dagens ETC

Sverige ska arbeta aktivt så att ofrivilligt barnlösa par hindras att utnyttja surrogatmödrar både inom och utom landet. Det slog regeringens utredare fast förra året. Men samtidigt som ett lagförslag förbereds har Sveriges första surrogatförmedling etablerat sig i landet.

I mitten av augusti hölls den första nordiska konferensen om surrogatmödraskap på ett hotell i Stockholm. Bakom arrangemanget stod den australiensiska organisationen Families through surrogacy. Under hösten ordnar även Sveriges första surrogatförmedling, ­Tammuz Nordic, seminarier på flera håll i landet där man informerar ofrivilligt barnlösa om sina tjänster. Den som betalar mellan 400 000 och 900 000 svenska kronor kan få hjälp av förmedlingen att skaffa en surrogatmamma i USA eller Ukraina. Grundaren Eduardo Afonso tror att fler och fler kommer att ta hjälp av förmedlingen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser