Inrikes.

2017-10-03 06:56
 • Utredaren Eva Wendel Rosberg kom fram till att Sverige bör arbeta för att motverka att svenskar skaffar barn via surrogatmödrar i andra länder, eftersom det enligt henne inte är möjligt att garantera att kvinnor inte utnyttjas eller skadas i processen. Bild: Wong Maye-E/ap
  Utredaren Eva Wendel Rosberg kom fram till att Sverige bör arbeta för att motverka att svenskar skaffar barn via surrogatmödrar i andra länder, eftersom det enligt henne inte är möjligt att garantera att kvinnor inte utnyttjas eller skadas i processen.
 • ”Jag tror att det många gånger är utsatta kvinnor som har ekonomiska behov eller är mer eller mindre tvingade till detta”, säger ut­redaren Eva Wendel Rosberg. Bild: Erik Nylander/TT
  ”Jag tror att det många gånger är utsatta kvinnor som har ekonomiska behov eller är mer eller mindre tvingade till detta”, säger ut­redaren Eva Wendel Rosberg.
 • Eduardo Afonso, grundare av Tammuz Nordic.
  Eduardo Afonso, grundare av Tammuz Nordic.
 • Olga Persson, generalsekreterare på Unizon. Bild: Unizon
  Olga Persson, generalsekreterare på Unizon.

Nytt företag hyr ut surrogatmammor till svenska par

Sverige ska arbeta aktivt så att ofrivilligt barnlösa par hindras att utnyttja surrogatmödrar både inom och utom landet. Det slog regeringens utredare fast förra året.

Men samtidigt som ett lagförslag förbereds har Sveriges första surrogatförmedling etablerat sig i landet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I mitten av augusti hölls den första nordiska konferensen om surrogatmödraskap på ett hotell i Stockholm. Bakom arrangemanget stod den australiensiska organisationen Families through surrogacy. Under hösten ordnar även Sveriges första surrogatförmedling, ­Tammuz Nordic, seminarier på flera håll i landet där man informerar ofrivilligt barnlösa om sina tjänster. Den som betalar mellan 400 000 och 900 000 svenska kronor kan få hjälp av förmedlingen att skaffa en surrogatmamma i USA eller Ukraina. Grundaren Eduardo Afonso tror att fler och fler kommer att ta hjälp av förmedlingen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag tror att det kommer att öka, inte bara för att vi finns, utan för att frågan om surrogat­mödraskap blir mer och mer belyst i samhället, och många som inte kan få barn på egen hand ser att den här möjligheten finns, säger han.

Den utvecklingen går stick i stäv med det förslag om ­surrogatmödraskap som ut­redaren Eva Wendel Rosberg lämnade till regeringen i februari förra året. Hennes utredning kom fram till att surrogatmödraskap bör förbjudas i Sverige och att Sverige också bör arbeta för att motverka att svenskar skaffar barn via surrogatmödrar i andra länder. Motiveringen var att det inte går att garantera att ­kvinnor inte utnyttjas och skadas i processen. Eva Wendel Rosberg säger att hon tycker att utvecklingen som sker nu är tråkig.

– I takt med att många länder stoppar surrogatmödraskap söker man sig till nya länder. Jag tror att det många gånger är utsatta kvinnor som har ekonomiska behov eller är mer eller mindre tvingade till detta, säger hon.

Ministern vill inte kommentera

Dagens ETC har sökt Helené Fritzon (S), som är ansvarig ­minister, för en kommentar kring hur regeringen jobbar för att motverka surrogatmödraskap, men hon hälsar via sin pressekreterare att en lagråds­remiss planeras till början av nästa år och att hon därför inte vill kommentera saken.

Eva Wendel Rosberg tittade även på möjligheten att förbjuda surrogatarrangemang som skett i andra länder men kom fram till att det inte vore möjligt.

– Vi såg inga möjligheter att förbjuda personer från Sverige att åka till andra länder där det är tillåtet och göra detta, säger hon.

Men det håller inte Olga Persson, generalsekreterare på Unizon, med om.

– Det är givetvis möjligt att lagstifta. Sedan finns aspekten vad man ska göra om människor bryter mot lagen. Men den ­diskussionen har vi ju kring all lagstiftning. Det är en dålig ­ursäkt för att inte förbjuda förmedlare som aktivt verkar i Sverige för att skicka köpare utomlands, säger hon.

Hon tycker inte att regeringen gjort tillräckligt för att motverka surrogatmödraskap i utlandet.

– Man har inte gjort någon­ting. Man skulle kunna ha kampanjer och information till alla svenska ambassader om hur de ska agera när de upptäcker att det håller på att ske, säger hon.

”Demokratisk rätt”

Tammuz, eller Nordic Surrogacy som bolaget ibland kallar sig på den nordiska marknaden, ­startade för snart ett år sedan, och Eduardo Afonso säger att de så vitt han vet är ensamma på den svenska marknaden.

Han tycker att de som vill förbjuda surrogatmödraskap har fel.

– Vår inställning är för det första att de här kvinnorna lever i demokratiska samhällen och har rätt att utnyttja sin demokratiska rätt. För det andra finns det så vitt jag vet ingen kvinna som ställt upp om hon inte själv velat. Det säkerställs genom förberedande samtal med psykologer, säger han.

Han säger att det funnits många fördomar om surrogatmödraskap, men att han tycker att opinionen börjat vända den senaste tiden.

”Framställs som handelsvara”

Också Olga Persson tycker att bilden av surrogatmödraskap har börjat förändras, men ur hennes perspektiv är det inte positivt. Hon tycker att media har ett stort ansvar. I texter om både kändisars och vanliga människors surrogaterfarenheter ligger fokus ofta på längtan efter barn, och saken framställs som något helt okomplicerat.

– Jag tror att det påverkar debatten enormt på ett sätt som jag tror är farligt, det blir en ganska snabb normalisering. Att det handlar om att genomgå en graviditet är något som sopas under mattan och blir väldigt otydligt i den här diskussionen. Surrogatmamman framställs som någon typ av handelsvara, och det är ju oerhört olyckligt utifrån att det här inte är tillåtet i Sverige, av en massa viktiga anledningar, säger hon.

Surrogatmödraskap

Surrogatmödraskap är i dag oreglerat i Sverige.

Det finns ingen ­statistik över hur många barn som kommer till Sverige via surrogat­arrangemang i utlandet, men Socialstyrelsen har uppskattat att det är drygt 50 per år.

Tammuz Nordic ­startade i Sverige i ­oktober förra året och är agentur för det ­israeliska bolaget Tammuz, som arbetar med äggdonation och förmedling av surrogatmödraskap. Förmedlingen har enligt egen utsago förmedlat 700 surrogatbarn sedan år 2008.

Utredningen Olika vägar till föräldraskap, där frågan om surrogat­mödraskap ingick, kom i februari förra året. ­Utredaren föreslog att såväl altruistiskt som kommersiellt surrogatmödraskap ska förbjudas i Sverige.

Justitiedepartementet håller just nu på att ­förbereda ett lagförslag.

En lagrådsremiss, ett utkast till en lag, planeras till början av nästa år.