Inrikes.

2020-04-20 12:10
Bild: Anders Wiklund/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Nya siffror: Majoritet av de äldre överlever corona i Sverige

Sju av tio äldre i den geriatriska slutenvården blir friska och kan åka hem, visar siffror som SVT Nyheter tagit del av.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Farhågorna i början av epidemin var att sköra äldre inte skulle klara allvarliga covid 19-infektioner, men nu visar siffror som SVT tagit del av att majoriteten av de gamla patienterna faktiskt tillfrisknar.

Det handlar omkring tusen gamla patienter som har vårdats för covid-19 på slutna geriatriska avdelningar i region Stockholm sedan i slutet av mars. Geriatrisk sjukvård är specialiserad på olika akuta och kroniska sjukdomar som drabbar den äldre befolkningen.

Hela 70 procent av dem blir symtomfria och kan skrivas ut ur vården, visar preliminära siffror. Både de äldre själva och personalen har blivit överraskade över att så många sköra klarat sig.

– Det är en positiv erfarenhet även för oss, vi hade ju också hört andra siffror och skräckscenarier, säger Greger Slättman, specialist i geriatrik till SVT.

Greger Slättman berättar också att de äldre behöver syrgas, antibiotikabehandling och insatser för nutrition och att det kan vara ett långt sjukdomsförlopp för de äldre men att det gäller att vänta ut infektionen.