Inrikes.

2020-08-07 13:01
Bild: Claudio Bresciani/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Nya siffror: Få på äldreboende fick sjukhusvård för covid-19

Dagens ETC har tidigare uppmärksammat att bara en liten andel av de som dött av covid-19 på äldreboenden fått tillgång till läkare och sjukhusvård.

Nu släpper Socialstyrelsen preliminär statistik som visar att andelen sjukhusvårdade bland de avlidna på äldreboenden är så låg som 13 procent.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Region Stockholm införde redan i mars riktlinjer för att prioritera bort avancerad vård för patienter på äldreboende. I maj gjorde Dagens ETC en kartläggning som visade att många patienter som avlidit i covid-19 på äldreboenden aldrig undersöktes av läkare under sjukdomsförloppet. Istället sattes palliativa åtgärder in. Färsk, preliminär statistik från Socialstyrelsen visar nu att bara 111 av 882 avlidna i covid-19 på äldreboenden fick tillgång till vård på sjukhus till och med mitten av maj, rapporterar TT.  

Siffran motsvarar 13 procent. Hur många som fått läkarvård på sitt boende framgår inte av statistiken.

Enligt Socialstyrelsens siffror från den 5 augusti har covidsjuka från äldreboenden endast utgjort drygt fem procent av de som vårdats på sjukhus för sjukdomen. Det är dock svårt att dra slutsatser enbart utifrån statistiken anser statschefsläkare Thomas Lidén, avdelningschef på Socialstyrelsen. Gruppen är generellt skörare och sjukare och kan oftare inte dra nytta av sjukhusvård, menar han.

– Det är svårt att säga om det är rätt eller fel, men var och en ska ha fått en individuell bedömning av sitt behov. Alla som hade behövt sjukhusvård för att bibehålla eller återfå sin hälsa ska naturligtvis få det , säger Thomas Lidén till TT.

Enligt rapporter till Inspektionen för vård och omsorg, IVO finns exempel på covidsjuka som inte fått sjukhusvård trots att det behövs. I Dagens ETC:s kartläggning lyftes bland annat fallet Moses Ntanda, som dog ensam på sitt rum på äldreboendet, utan att ens ha fått träffa en läkare.