ETC på plats.

2017-11-30 01:47
I Sydkorea är konflikten mellan Nordkorea 	och USA påtaglig och man är orolig över hur USA ska reagera på den senaste missilen.  Bild: Ahn Young-joon/AP
I Sydkorea är konflikten mellan Nordkorea och USA påtaglig och man är orolig över hur USA ska reagera på den senaste missilen. 

Nya missilen –  medveten taktik från Nordkorea

Efter att ha skjutit upp sin nya interkontinentala missil hävdar nu Nordkorea att de har möjlighet att nå hela USA med kärnvapen. Experter menar dock att detta sannolikt ligger något år fram i tiden.

Det var tidigt på morgonen, lokal tid, som Nordkorea i tisdags avlossade sin missil i riktning mot Japan. Den interkontinentala roboten färdades nära 100 mil på 4 000 meters höjd i drygt 50 minuter. Testet bedöms som lyckat.

Uppskjutningen kom tidigare än vad bedömare i USA och Sydkorea väntat sig. Det hade gått drygt två månader sedan förra uppskjutningen och många i Sydkoreas huvudstad Seoul hade hoppats att situationen svalnat något.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Livet fortsätter som vanligt

I den enorma staden med cirka 11 miljoner invånare bara några mil från gränsen till Nordkorea tar dock de flesta uppskjutningen med lugn. Professor Hyen-Woo Lee vid Sogang universitet i Seoul tar den senaste incidenten med fattning, när Dagens ETC träffar honom.

– Vi tror inte att Nordkorea kommer att attackera oss, det finns inga skäl till det. Vi har också vant oss vid situationen. För de flesta av oss fortsätter livet som vanligt och vi köper nya bilar på avbetalning. Jag har just gjort det.

Ordkrig ökar spänning

Men situationen har försämrats med nya missiluppskjutningen. Nordkorea har nu visat att de har kapacitet att sända interkontinentala missiler på hög höjd.

I Seoul är man också bekymrad över vad reaktionen från Trump-administrationen i USA kommer att vara. Här anser de flesta bedömare att ordkriget mellan Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un har ökat spänningen mellan länderna.

Man är också bekymrad över risken att viktiga beslut tas över huvudet på Sydkorea.

Riksdagsledamoten Hong Ihj-pyo menar att det är mycket allvarligt:

– Nordkorea vill bara tala med USA, de erkänner knappt att Sydkorea existerar. Sydkorea vill i stället ha samtal mellan Nordkorea, USA, Kina och Japan för att lösa kriserna. Det betyder att vi blir uteslutna om Trump-administration tar direkta kontakter med Nordkorea.

Medveten taktik

En rad bedömare menar att detta är en medveten taktik från Nordkoreas sida för att utesluta övriga länder som är inblandade. Provocerar man USA tillräckligt kraftigt kommer USA att vända sig direkt mot Nordkorea och då har Nordkorea lyckats med ett av sina syften med sin politik.

Det finns också en oro för att USA och Nordkorea kommer att provocera varandra till allt hårdare ord och hot, vilket ytterligare kommer att eskalera situationen.

Världen håller andan

En medarbetare på Sydkoreas UD säger anonymt Dagens ETC:

– Det värsta som kan hända oss är att Trump driver frågan inför det amerikanska folket i stället för att ta upp det med oss. Då kommer konsekvenserna för oss och resten av området att hamna i bakgrunden och det handlar i stället om att USA vill visa sin styrka som starkast i världen.

Nu väntar världen på vad Nordkoreas nästa steg kommer att vara. Kanske en ny provsprängning eller uppskjutning av en missil den 17 december, som är Kim Jong-uns pappa Kim Jong-ils dödsdag och det datum han själv tillträdde som Nord­koreas högste ledare.

Nordkorea vill bli en kärnvapenmakt

Roboten Hwasong–15 sköts på tisdagen upp från det nordkoreanska fastlandet. Färden pågick i 53 minuter och roboten nådde en höjd på 4,5 kilometer innan den störtade i Japanska havet, enligt statlig tv.

Landets diktator Kim Jong-un har enligt uttalandet förklarat att Nordkorea nu nått det efterlängtade målet att bli en kärnvapenmakt.

Amerikansk minister till Sverige

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har uttryckt en specifik önskan om att få komma till Sverige när han är i Europa i nästa vecka, uppger källor till TT.

Det spända läget i Nordkorea uppges enligt TT vara en av huvudanledningarna till att Tillerson vill resa till Stockholm för ett möte med utrikesminister Margot Wallström (S). Sverige är ett av få länder som har diplomatiska förbindelser med Nordkorea.