Flyktingpolitik.

2016-06-21 15:56
Björn Söder (SD) klubbade igenom den nya flyktinglagen. Bild: Riksdagen
Björn Söder (SD) klubbade igenom den nya flyktinglagen.

Nya asyllagen klubbad i riksdagen

Så här ser lagen som riksdagen röstade igenom ut

Tillfälliga uppehållstillstånd på 3 år

Gäller: De som beviljas flyktingstatus på grund av risk för förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön, sexuell läggning eller tillhörighet till viss samhällsgrupp.

Exempel: Kristna Syrier, politiska motståndare till Bashar al-Assad.

Familjeåterförening: Ja, om personen i Sverige kan försörja sig själv och den som kommer hit.

Undantag: Försörjningskravet gäller inte barn eller anhöriga som söker asyl innan 20 juli. Uppehållstillståndet kan bli permanent om personen får jobb.

Tillfälliga uppehållstillstånd 13 månader

Gäller: De som bedöms som alternativt skyddsbehövande på grund av att de löper risk att straffas med döden, utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller som civilperson löper allvarlig risk att skadas på grund av väpnad konflikt.

Exempel: Syriska civilpersoner som flyr kriget.

Familjeåterförening: Nej.

Undantag: De som sökt asyl senast 24 november 2015 har rätt till familjeåterförening. Anhörig kan beviljas uppehållstillstånd om det skulle strida mot internationella konventioner att neka.

Inget uppehållstillstånd

Gäller: Övriga skyddsbehövande, som inte kan återvända till hemlandet på grund av väpnad konflikt eller på grund av svåra motsättningar, känner välgrundad fruktan att utsättas för allvarliga övergrepp eller inte kan återvända till hemlandet på grund av miljökatastrof.

Exempel: Statslösa palestinier i vissa delar Irak.

Permanenta uppehållstillstånd: Ges fortsatt till kvotflyktingar uttagna enligt UNHCR:s fördelningsprogram. Utgör en liten minoritet av alla flyktingar i Sverige.

Tidsgräns: Lagen gäller inte för barn och barnfamiljer som ansökt om asyl senast den 24 november 2015.

Barn: Barn som är varaktigt sjuka ska beviljas permanenta uppehållstillstånd.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter