Inrikes.

2018-04-24 11:13
Bild: Erik Nylander/TT

Ny satsning i Bollebygd ska jämna ut löneskillnaderna

Anställda i kvinnodominerade yrken i den offentliga sektorn halkar efter i löneutvecklingen. Men nu vill Bollebygds kommun ändra på det. 

Genom en jämställdhetssatsning får barnskötare och undersköterskor störst löneökning i år.

Som Dagens ETC kunde berätta i går har löneutvecklingen för offentligt anställda som arbetar i kvinnodominerade yrken släpat efter. Snittlönerna för exempelvis barnskötare och vårdbiträden är betydligt lägre än för motsvarande mansdominerade yrken i den offentliga sektorn.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Inte heller undersköterskesatsningen har gjort att skillnaderna jämnats ut. Enligt en granskning som Kommunalarbetaren gjort ökade undersköterskornas löner med 2,5 procent förra året – vilket är en lägre ökning än för manligt dominerade yrken som vaktmästare, anläggningsarbetare och fastighetsskötare. Deras medellön ökade med 2,6 procent.

Men Bollebygds kommun har tagit ett eget initiativ för att lönerna i de kvinnodominerade yrkena ska komma ikapp. En särskild jämställdhetssatsning ger barnskötare, undersköterskor i äldreomsorgen och förskollärare de största löneökningarna.

– Det är viktigt att jämna ut skillnaderna i lön mellan kvinnor och män, då behöver man göra den här typen av satsningar på kvinnodominerade grupper, säger Ulrika Borg, HR-chef i Bollebygd, till Kommunalarbetaren.

Höjning med 800 kronor

Jämställdhetssatsningen innebär att utbildade barnskötare får en höjning på 800 kronor, förskollärare 500 kronor och undersköterskorna inom äldreomsorgen 600 kronor. Det utöver det centrala avtalet med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Satsningen görs efter att kommunen genomfört sin årliga lönekartläggning och sett att de tre yrkesgruppernas medianlön ligger under exempelvis fastighetsskötares.

– Traditionellt sett har manligt dominerade yrken alltid värderats högre i lön än kvinnligt dominerade yrken. Generellt så tror jag att det är en bild som vi delar med de övriga 289 kommunerna, säger Ulrika Borg.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Skiljer 3 600 kronor

Medianlönen för män anställda i Bollebygds kommun var vid kartläggningen 28 850 kr, och för kvinnor 28 100 kr.

Medellönen 2016 i offentlig sektor i Sverige var för kvinnor 30 500, och för män 34 100 kr.