Inrikes.

2019-04-12 10:30
Bild: Henrik Montgomery/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Ny rapport: Svensk medelklass krymper

OECD-ländernas medelklass krymper. Och allra mest krymper den i Sverige. Det visar en ny rapport som varnar för att klyftorna ökar.

Om medelklassen faller, faller vi alla. Så tycks OECD resonera i en ny rapport där de varnar för att klyftorna i medlemsländerna växer i en oroande fart. Sveriges medelklass har, enligt rapporten, gått från att vid 1980-talets mitt utgöra drygt 72 procent av befolkningen till i dag strax över 65 procent. I övriga OECD har andelen dalat från 64 till 61 procent.

Organisationen uppmanar nu regeringar att hjälpa medel­klassen att skydda sina inkomster och levnadsstandard.

”Medelklassen upprätthåller konsumtion, driver många av investeringarna i utbildning, hälsa och bostäder samt spelar en avgörande roll i att stödja de sociala trygghetssystemen genom skatter”, skriver rapportförfattarna.

Till skillnad från i många andra OECD-länder, där de lägre och övre inkomstgrupperna vuxit lika mycket, bägge på medelklassens bekostnad, har gruppen låginkomsttagare i Sverige vuxit snabbare än höginkomsttagarna.

En av orsakerna till att medel­klassen tappat styrka är enligt OECD att den förlorat ekonomiskt inflytande, bland annat för att kostnaden för att upprätthålla en medelklasslivsstil ökat mer än inflationen. Ett exempel är boendekostnader, som numera är den största kostnadsposten för inkomstgruppen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Beskatta kapital

De lösningar som OECD ser för att motverka en krympande medelklass är lägre skatt på inkomster och högre på kapital och ärvda pengar.

Dessutom anser organisationen att det måste byggas billigare bostäder och att yrkesutbildningar behöver moderniseras samtidigt som vuxna som redan är i arbetskraften måste få möjlighet till vidare­utbildning.

OECD vill också att medlemsländerna förbättrar tillgången till välfärdstjänster och stärker de sociala skyddsnäten.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Medelinkomstens fall

Ett av sex medelinkomstjobb anses vara hotade av automatisering. Motsvarande andel för låg- och höginkomstyrken är ett av fem respektive ett av tio.

40 procent av hushållen med medelinkomst anses vara ekonomiskt sårbara, med vilket menas att de inte har något ekonomiskt utrymme för plötsliga utgifter eller minskad inkomst.