Hoppa till innehållet

Fria tidningen

Ny italiensk vänsterrörelse vill ge makten åt folket

Viola Carofalo är doktorand i filosofi vid universitetet i Neapel och sedan januari den första partiledaren för det nybildade vänsterpartiet Potere al Popolo (PaP).
Viola Carofalo är doktorand i filosofi vid universitetet i Neapel och sedan januari den första partiledaren för det nybildade vänsterpartiet Potere al Popolo (PaP). Bild: Foto: Claudia Cuomo

Dagens ETC

Helgens italienska parlamentsval beskrivs som ett val mellan olika nyanser av blått. Nu lanseras vänsterinitiativet Potere al Popolo (Makten åt folket) som hoppas kunna bryta högerhegemonin i italiensk politik. – Italien behöver en politisk förnyelse, hela systemet måste reformeras, säger partiledaren Viola Carofalo i en exklusiv intervju med Fria Tidningen.

Förutsättningarna för helgens italienska val är ur ett vänsterperspektiv mycket dystra. Det högerradikala partiet Lega har vuxit sig starkt och kan få en vågmästarroll i en regering ledd av Silvio Berlusconis högerkoalition. Även den populistiska Femstjärnerörelsen växer och kan bli valets enskilt största parti efter att ha intagit en mer reaktionär och invandrarfientlig linje. Och det stora mitten-vänsterpartiet Partito Democratico (PD) krymper samtidigt som det fortsätter röra sig mot höger och går till val på en strikare migrationspolitik.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln