Hälsa.

2017-07-18 11:00
Ju fler stressrelaterade livshändelser en människa upplever, desto sämre riskerar hjärnans kognitiva verksamhet att bli, visar en ny studie.  Bild: Henrik Montgomery/TT
Ju fler stressrelaterade livshändelser en människa upplever, desto sämre riskerar hjärnans kognitiva verksamhet att bli, visar en ny studie. 

Ny forskning: stress kan få ­hjärnan att åldras

Händelser i livet som kopplas till stress – som skilsmässor, allvarliga hälsoproblem och att bli av med jobbet – kan få hjärnan att åldras med flera år, enligt ny forskning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Det är vid universitetet i Wisconsin som drygt 1 300 personer över 50 har ingått i en studie där deras minne och annan kognitiv verksamhet testats.

Slutsatsen var att de som genomgått en större andel livshändelser som är kopplade till höga stressnivåer klarade sig sämre senare i livet. Det rapporterar The Guardian. Bland sådana livshändelser finns ett barns död, skilsmässa och allvarliga hälsoproblem.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Åldrades fyra år

De afroamerikaner som ingick i studien hade genomgått 60 procent fler stressrelaterade livshändelser än de vita amerikaner som studerades. Det kan delvis kopplas till att de levde i socioekonomiskt mer utsatta områden och speglas i att de fick sämre resultat i minnestester.

Bland afroamerikanerna kunde varje stressig livshändelse också kopplas till att hjärnans kognitiva verksamhet åldrades med ungefär fyra år.

Forskarna bakom studien menar att stress inte ännu kan kopplas direkt till demens, men tror att stress ökar på inflammation i hjärnan vilket i sin tur skulle kunna öka risken för demens.

Större risk

– Det är svårt att skilja stress från andra tillstånd som ångest och depression, som också tros bidra till risk för demens. Men den här forskningen tyder på att mer borde göras för att ge stöd till människor i mer utsatta områden som lider större risk att genomgå stresskopplade livshändelser, säger Doug Brown på brittiska Alzheimers Society.