Inrikes.

2021-02-22 12:10
Smarta system är ständigt påslagna och skickar och samlar in data. Dessutom kan dina rörelser och ditt beteende i teorin spåras av dina smarta system även när du är långt utanför hemmet.  Bild: Shutterstock
Smarta system är ständigt påslagna och skickar och samlar in data. Dessutom kan dina rörelser och ditt beteende i teorin spåras av dina smarta system även när du är långt utanför hemmet.
Puffetikett
Dagens ETC

Ny forskning: Det här är riskerna med det smarta hemmet

De underlättar sannerligen vardagslivet. Men de kan också spionera på dig. Och inte bara i hemmet. Nu varnar forskaren Joseph Begejas i en färsk avhandling för riskerna med smarta hem.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ett knapptryck för att sätta på diskmaskinen, ett annat för att välja musik som ska spelas när du kliver in genom dörren och ett tredje för att stänga av larmet strax innan du äntligen kommit hem från jobbet. Och allt från din mobil.

Ungefär så smidigt tänker sig tillverkarna av smart hemteknologi att vi alla ska ha det i framtiden.

Men precis som allt som åker upp en gång också måste ned lider all smart elektronik av ett liknande problem: allt som kan styras av ettor och nollor kan styras av vem som helst som har tillgång till de ettorna och nollorna. Detta är också ämnet för Joseph Bugejas doktorsavhandling vid fakulteten för teknik och samhälle, Malmö universitet. Han har tagit fram modeller för att identifiera hot och risker med all den smarta elektronik många av oss redan idag omger sig med.

– Vi ville helt enkelt förstå vilka hot och risker som uppstår när våra hem blir allt mer uppkopplade, säger Joseph Bugeja, numera teknologie doktor i datavetenskap.

Vanliga produkter

Det forskarna gjort är att titta på produkter som redan finns på marknaden för att se vilka slags hot och risker som kommer med deras användning. Exakt vilka produkter de granskat vill han inte gå in på, men säger att det är de vanligast förekommande, vilket torde innebära att smarta system som Google Home, Facebook Portal och och Amazon Echo finns bland dem.

– Produkterna kommer från en mängd olika tillverkare. Kommer produkten från ett startup-företag är det inte säkert att de har säkerhetsexperter kopplade till sig, vilket gör att deras produkter tenderar att vara mer osäkra, säger Joseph Bugeja.

Så vad är problemet? Framför allt att smarta system ständigt är påslagna och skickar och samlar in data. Dessutom, eftersom de är kopplade till din mobil, kan dina rörelser och ditt beteende i teorin spåras av dina smarta system även när du är långt utanför hemmet.

Och vad är lösningen?

– Var försiktig med vad du köper. Läs alltid produktens sekretesspolicy där det ska stå vilket slags data den samlar in. Försök också att koppla in ditt smarta hemsystem till ett annat nätverk än ditt vanliga. Och se till att alltid byta det lösenord som följer med till ett eget, säkrare. Och ja, försök att alltid ha produkterna uppdaterade. Du ska helt enkelt tänka säkerhet i ditt smarta hemsystem precis som om det vore en vanlig dator, säger Joseph Bugeja.

– Och med tanke på att många av de här systemen spelar in röster – se till att aldrig föra något privat samtal i närheten av dem.

Kan man känna sig trygg som konsument då?

– Nej, du kan aldrig vara 100 procent säker, men med de råden minskar du åtminstone riskerna. Själv har jag inget smart hemsystem. Men det är jag det. Alla är ju olika.

Avhandlingens viktigaste resultat

1. Majoriteten av de undersökta kommersiella enheterna samlar in känslig och personlig information och är samtidigt sårbara för intrång.

2. Det råder brist på vetenskapliga modeller som fångar komplexiteten i det smarta hemmet, särskilt modeller för analys av integritetsrisker.

3. Trots regler som personuppgiftlagen GDPR och mer uppmärksamhet kring frågorna, saknas heltäckande ansatser för att skydda människors integritet och säkerhet i hemmet.