Inrikes.

2018-05-03 11:45

Ny EU-rapport: Tydliga svängdörrar mellan politiken och näringslivet

EU-länderna har stora problem med svängdörrar mellan den fossila industrin och politiken. Det framgår av en undersökning som den gröna gruppen i Europaparlamentet låtit göra. Sverige är ett av få länder som saknar lagstiftning på området.

”Det här är ett tydligt fall av att gränsen mellan politik och storindustri har blivit suddig”, säger EU-parlamentariker Max Andersson (MP) till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I samtliga 13 länder som har undersökts finns flera exempel på att politiker och tjänstemän som arbetat med att reglera och kontrollera fossilbranschen därefter tagit anställning i dessa företag, och vice versa. Rapporten har särskilt uppmärksammat 88 fall bara från de senaste åren.

– Vi kan se att det är en systematisk strategi från fossilindustrin att rekrytera folk från politiken för att få politiskt inflytande, säger Max Andersson.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är problematiskt av tre skäl: om politiker tänker sig ett jobb inom näringslivet så påverkar det besluten. Sedan, när man förhandlar och den som sitter på andra sidan bordet är en före detta kollega så påverkar det förhandlingarna. Och även om det inte skett något som är olämpligt så ser det illa ut, det underminerar förtroendet för demokratin, säger Max Andersson.

Vattenfall pekas ut

Rapporten presenteras under klimatkonferensen SB48 som nu pågår i Bonn, ett slags ”mellanmöte” mellan förra årets COP23 och COP24. Undersökningen visar att det i regel är de största och med dominanta energibolagen som tenderar att anställa politiker och tjänstemän, däribland Vattenfall.

Spanien är ett av länderna där situationen är tydligast. 2016 var det 58 högt uppsatta politiker som gick direkt till toppjobb i stora spanska bolag. 26 av dessa var energibolag.

– De regler som finns för karantänstider och nedkylningiperioder innehåller en massa luckor och undantagsregler vilket gör dem bristfälliga, anser Max Andersson.

Svensk lagstiftning föreslagen

För att råda bot på problemet föreslås att det på EU-nivå ska införas en karantänstid på tre år. Av de 13 undersökta länderna är det fyra som helt saknar lagstiftning på området, däribland Sverige.

I februari i år föreslog dock svenska regeringen att området skulle regleras – ministrar och statssekreterare som lämnar politiken och byter till ett nytt jobb ska sättas i karantän under tolv månader. Detta gäller för svensk del inte enbart fossilbranschen, utan generellt.

Läs vidare på nästa sida: Toppolitiker som gått till näringslivet

Många lämnar politiken och går till näringslivet

• Storbritannien har nära 90 procent av de statsanställda på energidepartementet sedan tagit jobb i den privata energisektorn.

• Spanien har 71 av 176 ministrar sedan 1977 börjat arbeta på något stort privat företag efter att de avslutat sin period i regeringen.

Källa: ”Revolving Doors and the Fossil Fuel Industry”,  en rapport beställd av den gröna gruppen i Europaparlamentet.