Inrikes.

2021-03-18 11:11
Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Nu minskar antalet covid-dödsfall på äldreboenden

Sedan en dryg månad tillbaka har antalet smittade och döda i covid-19 på äldreboenden minskat kraftigt.

– Det här är ett tydligt tecken på att vaccinationen ger effekt, säger Socialstyrelsens Iréne Nilsson Carlsson till Ekot.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Andelen personer på äldreboende som avlider i covid-19 har minskat kraftigt i Sverige den senaste månaden. Enligt Iréne Nilsson Carlsson, Folkhälsoråd på Socialstyrelsen, är detta ett resultat av att äldre prioriterats avseende vaccinering.

– Det är färre smittade och färre avlidna. Det här är ett tydligt tecken på att vaccinationen ger effekt, säger hon till Sveriges Radio Ekot.

Av alla som avlidit i sjukdom har ungefär hälften varit personer som vistats på just äldreboenden. Men sedan veckan sex, det vill säga i början av februari, har gruppen med personer som har hemtjänst, där antalet döda också minskar men i lägre takt, tagit över som den värst drabbade.

Effektivt att vaccinera riskgrupper först

Enligt Iréne Nilsson Carlsson pekar dessa nya data på vikten av att vaccinera riskgrupper först och hon varnar för att förseningar i vaccinleveranserna kan komma att kosta människoliv.

– Ja, det finns naturligtvis risk för det. Ju snabbare man kan vaccinera, ju fler människor kommer man att rädda. Den strategi vi har ett börja vaccinera de äldsta gör ju att vi använder vaccinet så effektivt som möjligt, för det är en väldigt tydlig koppling mellan hög ålder och risk att avlida i covid-19, säger hon till Ekot.

Samtidigt uppmanar Svenska infektionsläkarföreningens vårdprogramgrupp för vaccinationer Folkhälsomyndigheten att ändra sina rekommendationer så att personer som varit sjuka i covid-19 och testats positivt det senaste halvåret avråds från att vaccinera sig i detta tidiga skede.