INFO OM ETC.

2018-04-13 09:51
Studieverksamhet i ETC Bokcafé
Studieverksamhet i ETC Bokcafé

Nu bygger vi studieförbund

 

Folkbildning och ideellt studiearbete är fantastiska ord och en verklighet i Sverige. Alla de stora politiska förändringarna som skett har också skapat rörelser och studier i och kring dessa rörelser för att gemensamt skapa en bättre framtid.

För oss på ETC har det här varit självklart i fyrtio år, vi har länge jobbat med studieförbund i allt från vanliga cirklar till större turnéer. Men nu har vi bestämt oss för att ta ett steg till.

Vi har gjort samarbetsavtal mellan Stödföreningen ETC och NBV (Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet) för att gemensamt utveckla och skapa mer folkbildning.

Ja, mer. Det handlar om att ge stöd till många som idag inte deltar eller inte får stöd för folkbildning. Vi är övertygade om att det finns hundratusentals människor som vill utveckla mer studieverksamhet ihop med andra.

Runt en bok. Runt några ledartexter. Runt ett växthus. Eller varför inte i samband med byns nya solcellsanläggning.

I grunden är det här naturligtvis politik för oss. Och den största frågan av alla är klimatkollapsen som måste motarbetas av miljoner aktiva, inte av några tusen experter eller några oroliga folkvalda.

Klimathotet gör att organisering måste vara lokal och praktisk. Det handlar om att göra, inte bara prata.

Målet är att tillsammans med NBV hjälpa aktiva över hela Sverige med stöd och praktiska lösningar för verksamheter.

Men vi vill också ta folkbildningen ett rejält steg framåt in i nutiden.

Vi vill skapa studieverksamhet som är lika aktiv digitalt som de stora bolagen som idag bygger sin makt på kontroll över användares data. Vi tycker hoten vi står inför vad gäller klimatet, demokratin och ekonomin är så viktiga att vi inte kan överlåta till dem att skapa instrumenten för samtalen.

Vi ser framför oss en digital studieverksamhet där erfarenheter från hela landet knyts samman dag för dag.

Ja, vi börjar i liten skala. Men det gör man alltid. Första cirkeln runt Monbiots nya fantastiska bok ”Ur ruinerna” startade i ETC Bokcafé Stockholm i veckan. Runt landet diskuterar idag lokala husgrupper arbetet med att få fram fler klimatsmarta hyreshus. När snön smälter kommer odlingsgrupperna ut ur mötesrummen. När solen värmer börjar energigrupper ta på sig arbetskläderna. Och sen hoppas vi få igång digitala forum som knyter samman aktiva i städer.

Vi tror man kan göra och lära varandra samtidigt.

Vårt avtal mellan Stödföreningen ETC och NBV är ingen hemlighet. Folkrörelsesverige fungerar så att nya verksamheter alltid måste växa inom existerande förbund för att kunna bli ersättningsberättigade och då krävs det att de förbunden vill att det ska ske. Att nytt ska skapas.

Vilket NBV vill. Vi börjar nu samla studieverksamhet runt ETC och bjuder samtidigt in andra ideella organisationer att vara med. Därefter blir vi en egen enhet inom NBV som aktivt kan styra verksamheterna utifrån en gemensam styrelse. Slutmålet är eget oberoende studieförbund men det viktiga är själva verksamheten, att vi alla gör nytta, inte själva organisationen.

Vill du vara med?

Om du vill bilda en studiecirkel med oss så kontakta oss!

Om du ni har en egen förening som vill samarbeta, kontakta oss!

Behöver du hjälp med lokaler eller utbildning, kontakta oss!

Mejla till studieforbund@etc.se

ETC studieförbund är självklart ingen vinstdrivande verksamhet (det är inga studieförbund) och allt arbete är ideellt.

Kent Vilhelmsson, kommunikationschef ETC

Moa Elf Karlén, vd Leopard förlag

Johan Ehrenberg, grundare ETC

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter