Inrikes.

2018-04-17 10:25
  •  Tidigare i år avslöjade Dagens ETC att handläggare på Försäkringskassan som gav fler avslag vid ansökan om sjukpenning premierades med högre lön och andra  Bild: Christine Olsson/TT
    Tidigare i år avslöjade Dagens ETC att handläggare på Försäkringskassan som gav fler avslag vid ansökan om sjukpenning premierades med högre lön och andra
  • Britta Lejon, förbundsordförande ST-facket.
    Britta Lejon, förbundsordförande ST-facket.

Nu bekräftar ST-facket: Fler avslag ger lönepåslag

ST-facket bekräftar nu att handläggare på Försäkringskassan som gör fler avslag får högre lön. Arbetsplatsombud vid flera olika kontor vittnar om att antalet avslag tas upp på lönesamtal. Det var efter Dagens ETC:s avslöjande som fackförbundet valde att kontrollera uppgifterna. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I januari i år kunde Dagens ETC avslöja att handläggare som gav fler avslag vid ansökan om sjukpenning premierades med högre lön och andra förmåner vid ett av Försäkringskassans kontor i Stockholm. Handläggaren vittnade om att regeringens mål om max nio dagar med sjukpenning per person och år styr hela arbetet. 

Efter det kontrollerade ST-facket uppgifterna, och konstaterade att de stämmer. Facket gjorde också en enkätundersökning bland arbetsplatsombud på Försäkringskassan. Den visade att ”avslagsfrekvensen” varit uppe som en del i lönesamtalen på flera kontor. Det framkom i söndagens Agenda på SVT.

– Det som är allvarligast är att det finns ett par tre arbetsplatsombud som känner igen att frågan om antal avslag har varit uppe som del i lönsesamtalen. Det är fullständigt horribelt att ha en sådan situation, säger Siv Norlin sektionsordförande för ST, till Agenda.

– Vi tror att det finns en absolut koppling till den ökade pressen att ifrågasätta och regeringens mål om att bevilja färre sjukpenning, sa hon.
 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8ST-facket förbundsordförande Britta Lejon säger till Dagens ETC att om uppgifterna att handläggare pressas att ge fler avslag stämmer så är det ”jättebekymmersamt”.

– Jag måste kontrollera uppgiferna innnan jag uttalar mig men om det så bara skulle gälla ett enda kontor så är det jättebekymmersamt, säger Britta Lejon.

Utfrågad i riksdagen

Även socialminister Annika Strandhäll medverkade i Agenda och kallade uppgifterna att handläggare pressas att göra avslag ”helt oacceptabelt”.

Efter Dagens ETC:s granskning har socialministern också kallats till riksdagen två gånger för att svara på frågor om Försäkringskassans arbetssätt och regeringens mål om ett sjuktal på 9,0.

Bägge gångerna har hon undvikit att ge raka svar och hon har på felaktiga grunder hänvisat till att hon inte kan uttala sig med hänvisning till ”ministerstyre” trots att det är regeringens rätt och skyldighet att se till att Försäkringskassan agerar utifrån de befogenheter myndigheten har enligt Rege-ringsformen.

Nu säger hon till SVT att hon ”är ödmjuk inför kritiken och beredd att göra det som krävs”.

– Vi har från regeringens sida både i styrning till kassan 2017 och 2018 varit extremt tydliga med att det här inte är det sätt som man ska åstadkomma en stabil sjukfrånvaro i Sverige på. Det ska man göra genom att de människor som behöver stöd ska få det stöd som de behöver.

Dagens ETC:s granskning av Försäkringskassan

I januari inledde Dagens ETC en granskning av Försäkringskassans arbetsmetoder. I ett par artiklar har handläggare och före detta handläggare vittnat om hur fler avslag ger lönepåslag och premieras även på andra sätt.

Vi har också berättat om att Försäkringskassan utformat egna regler och krav kring hur sjukintyg ska vara utformade. Reglerna saknar lagstöd men bidrar till att fler försäkrade nekas ersättning.

I den senaste delen av vår granskning berättade vi att förvaltningsrätterna och kammarrätterna anammat Försäkringskassans ”hitte på”-regler och hur svårt det är för enskilda att få sina fall prövade i högre instans – samtidigt som Försäkringskassan oftast beviljas prövningstillstånd.