Inrikes.

2020-05-28 11:08
 • På stora Nordby shoppingcenter är det glest, Foto: Adam Ihse/TT
  På stora Nordby shoppingcenter är det glest,
 • Kommundirektör Mats Brocker liknar staden vid en grekisk semesterö i november. 		 ”Strömstad har 13 200 invånare men är byggd för det tiodubbla – så många som är här under sommaren.” Foto: Lagunen Camping
  Kommundirektör Mats Brocker liknar staden vid en grekisk semesterö i november. ”Strömstad har 13 200 invånare men är byggd för det tiodubbla – så många som är här under sommaren.”
 • Många företag har svårt att klara sig och en del har redan gått i konkurs. ”Vi försöker hålla 	modet uppe, stöttar varandra och sparar på alla sätt vi kan”, säger Heidi Nyström, till höger, ordförande i Strömstad köpmannaförening. Foto: Kristina Gillerstedt
  Många företag har svårt att klara sig och en del har redan gått i konkurs. ”Vi försöker hålla modet uppe, stöttar varandra och sparar på alla sätt vi kan”, säger Heidi Nyström, till höger, ordförande i Strömstad köpmannaförening.
Puffetikett
Dagens ETC

Norrmännens svenska shoppingparadis står öde – gränshandeln störtdyker

Coronakrisen och den stängda gränsen mot Norge har försatt Strömstad – som annars lever gott på norska shoppingturister – i krisläge. De stora köpcentrumen har sett intäktsras på 90 procent och fyra av tio kan förlora sina jobb.

– När norrmännen inte är här blir det öde, säger Pelle Olausson på Camping Lagunen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Strömstad är en av de svenska gränskommuner som lever på att norrmän åker över för att handla och turista. I maj inleds normalt den riktiga högsäsongen. Men i år, när gränsen mot Norge stängts på grund av coronapandemin, är inget som vanligt. På campingplatsen Lagunen är det sol och 17 grader idag men helt tomt på gäster.

– Det är gott om plats, så det är ju inget problem med social distansering. Strömstad är norskt territorium och utan norrmännen blir det öde här. Under påskveckan tappade jag 98 procent av intäkterna, säger Pelle Olausson, som äger Lagunen.

Han har förlorat 95 procent av sina intäkter under våren. Och det är ungefär där förlusterna ligger för många av företagen, som är helt beroende av de tusentals norrmän som åker över och storhandlar varje månad och tillbringar sin semester här.

Högsta arbetslösheten på sex år

De senaste åren har gränshandeln här slagit nya tillväxtrekord varje år. Enligt siffror från HUI research omsatte den nära 9 miljarder kronor 2018. Men sedan mars har de större kedjorna sett intäktsras på 90 procent och har permitterat all sin personal och hundratals har varslats om uppsägningar. Arbetslösheten – på 7,5 procent – är den högsta på sex år.

– Företagen är totalt utslagna. Om gränserna inte öppnar snart blir alla varsel verklighet. Vi uppskattar att 30 till 40 procent kan bli arbetslösa, säger Mats Brocker, kommundirektör i Strömstad, som beskriver stämningen i staden som "en grekisk semesterö i november - helt tom".

"Vi saknar varandra"

Heidi Nyström äger butiken Ditt och Datt i stadskärnan och är ordförande i Strömstad köpmannaförening som samlar ett hundratal småföretagare. Trots att det kommunala bostadsbolaget hjälper till med en fjärdedel av hyran har många, särskilt små företag, svårt att klara sig. En del har redan gått i konkurs.

– Vi försöker hålla modet uppe, stöttar varandra och sparar på alla sätt vi kan. Och många boende här tar hand om oss, jag har sålt Strömstadtröjor som jag brukar sälja till turister till Strömstadbor nu, säger Heidi Nyström.   

Hon är en av många norrmän som valt att bosätta sig på den svenska sidan av gränsen.

– Jag får inte besöka min mamma och pappa som bor på andra sidan. Många jag känner har stugor och lägenheter här som de längtar till. Vi saknar varandra både på det personliga planet och köpmannamässigt.

Beslutar om gränsen 15 juni

Hur företagens närmsta framtid och sommaren ska bli avgörs den 15 juni, då Norge ska ge besked om hur och när gränsen ska öppnas. Men redan i förväg har det kommit varningar om att Sverige, som har en större smittspridning och långt högre dödstal än alla nordiska länder, skulle kunna undantas när landet öppnar mot omvärlden igen.

Det är Heidi Nyström och kommundirektör Mats Brocker kritiska till. Hittills har Strömstad haft färre än tio fall av corona, inget dödsfall.

– Vi är ju inte Stockholm, vi har kunnat vidta åtgärder för att inte få en stor smittspridning. Affärer, restauranger och campingar har haft tid att införa åtgärder. Till sommaren kommer vi att anställa coronavärdar, ungdomar som påminner folk om att hålla avstånd och se till att det inte blir trängsel, säger Mats Borcker.

För Heidi Nyström är det dubbla känslor.

– Vi kanske är lite rädda ändå att det ska komma många turister. Det är väldigt dubbelt.

Oro för växande nationalism

På Lagunens camping räknar man inte med att gränsen mot Norge kommer att öppna i någon större omfattning i sommar. Coronakrisen gör det tydligt att turistbranschen i Strömstad måste tänka om i år och för framtiden, menar Pelle Olausson.

– Vi ska sikta in oss på svenskarna. Men vi är omringade av norrmän och turismen är till stora delar anpassad för dem. Vi måste fundera på hur vi ska sätta Strömstad på Sverigekartan igen.

Han är orolig för hur relationen norrmän-svenskar påverkas av en längre stängning av gränsen.

– Vi hör från en del politiker där att svenskar inte är välkomna, men gärna danskar och tyskar. Risken finns att vi börjar titta snett på varann och att nationalismen stärks. Jag vill bevara kärleken mellan folken som finns här.

Kommunnotan för förlorade skatteintäkter och utgifter i samband med krisen är på 50 miljoner hittills, över sex procent av budgeten. Hälften täcks av statliga stöd.

Men Mats Brockers största oro är en annan.

– Vi har haft en inflyttning hit. Jag är rädd att folk ska vara rädda att starta företag, inte vågar satsa här och väljer att flytta. Ur ett glesbygdsperspektiv är det allvarligt.

Fakta: Gränshandeln i Strömstad

Gränshandeln omsatte 8,8 miljarder kronor under 2018. 7,1 miljarder var dagligvaror och 1,7 miljarder var sällanköpsvaror.

Handeln i Strömstad motsvarar den hos en kommun på 133 000 invånare, trots att man bara har 13 200 invånare.

Kommunen stod för nära en tredjedel av Bohusläns hotellnätter (inklusive stugor, campingplatser och vandrarhem) 2019, 843 000 av cirka tre miljoner.

I september 2019 gränshandlade 1,2 miljoner norrmän i Sverige enligt den norska motsvarigheten till SCB. 54 procent av handlade i Strömstad.