Inrikes.

2017-10-16 08:46
”Vi kan inte ha kunder som inte överensstämmer med våra etiska regler”, säger Janina Pfalzer, Nordea. Bild: Jonas Ekströmer/TT och Ulf Palm/TT
”Vi kan inte ha kunder som inte överensstämmer med våra etiska regler”, säger Janina Pfalzer, Nordea.

Nordea stänger ner nazistkonto

Miljontals kronor har slussats till Nordiska motståndsrörelsen via ett Nordea-bankkonto, avslöjade Dagens ETC för två veckor sedan. Men nu meddelar Nordea att kontot stängs ner. Även Norrbärke Sparbank i Dalarna avslutar ett konto och ett Swishkopplat till nazistgruppen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det blev en riksnyhet att Nordea tillåtit nazistgruppen att använda ett plusgirokonto för att samla in miljontals kronor. Paypal och Swedbank har tidigare kastat ut organisationen som kund men Nordea lät dem ha kvar sitt konto. Men Nordea hänvisade till banksekretess och vägrade kommentera frågan. Det skapade en mindre folkstorm på Nordeas Facebooksida och andra sociala medier.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Kunder skrev inlägg som ”fullkomligt oacceptabelt” och meddelade att de lämnar banken i protest. Men nu, två veckor senare, meddelar Nordeas pressekreterare Janina Pfalzer att de har avslutat alla affärsförbindelser med NMR.

Hänvisar till sekretess

– Vi kan inte ha kunder som inte överensstämmer med våra etiska regler. Mer än så kan jag inte uppge på grund av banksekretessen, säger Janina Pfalzer. Uppsägningen ska ha skett kort efter att uppgifterna publicerades i Dagens ETC den 28 september, mer exakta detaljer än så vill inte Nordea inte uppge. Men så sent som på torsdagen var kontot fortfarande aktivt och på Nordiska motståndsrörelsens sajt hänvisar organisationen till samma Nordea-kopplade kontonummer som tidigare.

Däremot har organisationens Swishnummer försvunnit från sajten. Dagens ETC rapporterade felaktigt att det var kopplat till Nordea men numret administrerades i själva verket av den lokala banken Norrbärke Sparbank i Dalarna.

”Flyga under radarn”

Norrbärke Sparbanks automatiska system upptäckte att ett stort antal misstänkta transaktioner gjordes till ett privatkonto som visade sig tillhöra Pär Öberg som är Nordisk motståndsrörelsens presstalesman.

– Det var en avvikelse som vi fångade in i våra normala rutiner. Sedan tog jag intryck av er och andra medier när jag beslutade att stänga ner kontot, säger vd Mats Larson.
Banken stängde även ner ett Swishnummer som använts för att samla in ekonomiska bidrag via smarta telefoner. Kort efter att kontot stängts ner ringde en upprörd Pär Öberg till bankens vd Mats Larson. Nazistledaren meddelade att man kommer anmäla banken till Finans­inspektionen.

– Det framgick att de medvetet valt en mindre bank för att de lättare skulle kunna flyga under radarn. Han trodde att han kunde köra med mig men det gick inte utan våra system avslöjade honom, säger Mats Larson.

Men reaktionerna på bankens agerande från kunder och andra har i övrigt varit överväldigande positiva.

– Jag sticker ut nacken när jag gör det här. Det är ett beslut helt grundat på värderingar. Det är ett svaghetstecken att vi som samhälle inte har ett tydligare förhållningssätt för hur vi hanterar de här elementen.

Dagens ETC har sökt Pär Öberg.

Nordfronfilerna

16 folkvalda Sverigedemokrater, tre allianspolitiker och en vänsterpartist har i hemlighet varit medlemmar i och/eller ekonomiskt stöttat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

En av dem är Fredrik Franzén, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Järfälla, som före valet 2014 köpte ett stödmedlemskap i nazistgruppen.

Detta avslöjade Dagens ETC i granskningen Nordfrontfilerna som bygger på uppgifter som läckt ut från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen efter ett dataintrång.