Inrikes.

2017-09-28 10:01
Nordea vill inte kommentera vad banken kallar ”en enskild kund” men skriver i ett allmänt uttalande att det kan finnas anledning att göra en översyn. Bild: Jonas Ekströmer/TT och Ulf Palm/TT
Nordea vill inte kommentera vad banken kallar ”en enskild kund” men skriver i ett allmänt uttalande att det kan finnas anledning att göra en översyn.

Nordea slussar miljonbelopp till NMR-konto

Swedbank och Paypal har tidigare stängt av Nordiska motståndsrörelsens konton. NMR omsätter i dag miljoner, och pengarna samlas in via en postgirokonto hos Nordea. Men banken vägrar svara på varför de behåller nazist­gruppen som kund.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För en månad sedan valde e-handelsbolaget Paypal att stänga av tre konton kopplade till Nordiska motståndsrörelsen. Paypal tillåter inte att deras tjänster ”används för att sprida hat, våld eller rasism”. Även Swedbank tog ett liknande beslut i september 2005 och stängde organisationens konto.
– På grund av banksekretess kan vi inte uttala oss om varken nuvarande eller tidigare kunder. Vi får hänvisa till vad de har sagt, säger Josefine Uppling, presschef Swedbank.  
Enligt NMR var orsaken att de inte uppfyllde Swedbanks etiska värderingar. Rörelsen bytte snabbt bank och på deras sajt Nordfront hänvisar NMR i dag inbetalningarna till ett plusgirokonto och ett Swishnummer som går till ett konto hos Nordea.


KOM TILL BOKMASSAN!

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.

Här hittar du all information om evenemanget.


”Göra en översyn”

Nordea har möjliggjort NMR:s finansiering under flera år men vill i dag inte kommentera ”en enskild kund” och hänvisar till banksekretess. I stället skickar bankens ett allmänt uttalande: ”Vi står starkt bakom värderingen att alla människor har lika värde och vi har tidigare avslutat kundrelationer då vi upplevt att kundens verksamhet inte överensstämmer med vår värdegrund. Det kan nu finnas anledning att göra ytterligare en översyn”, skriver Stefan Andersson, chef för Commercial & business banking, i ett mejl.

Vad denna översyn faktiskt innebär kan inte Nordea svara på.

– Vi kommer titta om det finns kunder som inte överensstämmer med vår värdegrund. Mer än så kan jag inte säga, säger pressekreteraren Janina Pfalzer.

Hyllar Adolf Hitler

På Nordfront.se – rörelsens främsta propagandakanal – publiceras dagligen rasistiskt och antisemitiskt material. Sidans ansvariga utgivare har vid flera tillfällen dömts för hets mot folkgrupp, bland annat för artiklar som hyllat Adolf Hitler. På sajtens förstasida visas betalningstjänsten Swishs logotyp bredvid ett nummer. Men enligt Nordeas användarregler får kunden inte ”exponera varumärket Swish i sammanhang som … är diskriminerande på grund av etnicitet, religion, sexualitet eller kön” Men inte heller detta vill Nordea kommentera och hänvisar till Swishs pressavdelning som i sin tur hänvisar tillbaka till Nordea.

– Det är inget som vi kan svara på, utan det är ett avtal som regleras mellan Nordea och den kund det gäller, säger Per Ekwall, presskontakt på Getswish AB.

Omsätter miljoner

Dagens ETC:s granskning visar att NMR genom föreningen Nordiska brödraskapet omsätter minst 1,5 miljoner kronor per år. Den viktigaste intäkten är medlemsavgifterna från den hårda kärnan av de 250 aktivisterna i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Men rörelsens webbutik expanderar, och försäljningen har fördubblats från år 2015 till 2016. Webbutiken har på 1,5 år sålt varor för 494 077 kronor. En fjärdedel av omsättningen är direkta kontantinsättningar via så kallade stöd­medlemskap.