Ekonomi.

2017-03-21 16:45
Nordeas vd Casper von Koskull. Bild: Janerik Henriksson/TT
Nordeas vd Casper von Koskull.

Nordea inblandad i ännu en bankskandal

Nordea är i blåsväder igen. Tillsammans med Danske bank ska man ha slussat flera miljarder till skatteparadis, enligt uppgifter i danska tidningen Berlingske.

Uppgifterna om att både Nordea och Danske bank är indragna i en stor internationell penningtvätthärva avslöjades i måndags. Redan 2014 kunde flera medier berätta att 110 miljarder kronor, som enligt myndigheter kom från kriminell verksamhet, tvättats genom den moldaviska banken Moldinconbank och en lettisk bank.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Från bankerna i Lettland och Moldavien ska pengarna ha slussats till flera stora europeiska banker, bland annat Nordea Danmark och Danske bank, och vidare till skatteparadis i länder som Seychellerna och Panama.

Enligt danska Berlingske Business ska mer än 7 miljarder kronor ha förts över till konton i de två bankerna åren 2011–2014. Större delen av de tvättade pengarna ska ha förts över till Danske banks estniska filial, en mindre del till Nordea Danmark. 

– Det handlar om transaktioner som är av en så misstänkt karaktär att alla larmklockor borde ringa i bankerna, säger Lars Krull, bankexpert vid Aalborg universitet till tidningen.

Enligt ett flertal europeiska medier ska även banker i Tyskland, Storbritannien och USA vara inblandade, rapporterar Ekot. Totalt ska det handla om minst 20 miljarder dollar. Brittiska The Guardian menar att det kan röra sig om hela 80 miljarder dollar.

Kunderna missnöjda

Nordeas presschef i Sverige, Petter Brunnberg, säger till Ekot att banken ändrat sitt arbetssätt sedan transaktionerna gjordes.

– Vi på Nordea tolererar absolut inte att vi blir utnyttjade som en bas för penningtvätt, säger han.

Så sent som 2015 fick Nordea böta 50 miljoner för att under flera år ha tillåtit penningtvätt och Nordea var den av de svenska bankerna som haft flest kontakter via advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama, för att hjälpa skattesmitare skaffa sig brevlådeföretag.

Nyligen avslöjades också att viktiga företrädare för Nordea gjorde egna fastighetsaffärer vid sidan av som banken varit med och finansierat. Förtroendeundersökningar visa att kunder i både Sverige och Danmark placerar Nordea i bottenskiktet och 40 000 danska kunder valde att lämna Nordea förra året.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till Ekot att det är viktigt att all information om den påstådda penningtvätten nu kommer upp på bordet.

– Så att vi vet vad som har hänt, men framförallt att man ser till att något sådant här inte kan hända i framtiden, säger Magdalena Andersson.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Pengar från kriminella aktiviteter i Ryssland

Det var myndigheter i bland annat Lettland och Moldavien som kom penningtvätthärvan på spåren. 

Den danska tidningen Berlingske har sedan i samband med flera medier över hela världen undersökt var pengarna tagit vägen.

Pengarna ska komma från kriminella aktiviteter i Ryssland. Enligt Berlingske ska 14 domare i Moldavien sitta anhållna för inblandning i härvan.