Inrikes.

2014-12-10 11:05
  • Rumänske EU-migranten Nello vaknade en natt förra veckan av att det brann i hans tält i stadsdelen Sorgenfri i Malmö.  Bild: Jenny Wickberg
    Rumänske EU-migranten Nello vaknade en natt förra veckan av att det brann i hans tält i stadsdelen Sorgenfri i Malmö.
  • 2 900 kronor förstördes i branden. Bild: Jenny Wickberg
    2 900 kronor förstördes i branden.

Nello förlorade allt i attacken mot tältlägret

Nello reste från hemlandet Rumänien till Malmö med förhoppningen att få ihop lite pengar. Men i förra veckan tände någon på hans tält och i branden försvann hans få ägodelar. Även hans pengar brann upp.

Det var på en övergiven industritomt i stadsdelen Sorgenfri i Malmö som det hände. Där hade Nello tillsammans med en grupp andra EU-migranter byggt upp ett tältläger. I Rumänien körde han långtradare till länder som Turkiet och Iran. Frun som är kvar i Rumänien skadade sitt ena öga. Att han inte längre har något jobb och att hon behöver sjukhusvård tycks vara de två saker som har fört honom till Sverige, där han har försörjt sig genom att panta burkar.

Pengarna brann upp

När Dagens ETC kommer till platsen går Nello runt med stöd av en krycka och med ena foten i bandage. Han pekar med kryckan för att visa på platsen där hans tält stod. Med kroppsspråk, några få glosor på engelska och bilder han tar fram i mobilen så berättar han om händelseförloppet.

Nello låg och sov i det lilla tältet. Vid ett-tiden på natten vaknade han av att det brann. Hålen i fotänden av madrassen visar var branden tycks ha startat. Alldeles intill förvarade han de 2 900 kronor han hade lyckats samla ihop men som gick förlorade i elden. En svartbränd sko ligger på marken tillsammans med resterna av vad som var hans byxor.

Nello pekar på de kläder han har på sig, från skor till byxor och jacka, och förklarar att allt det har han fått låna från vänner. Även tältet förstördes och Nello sover nu i en väns bil. Men hans största bekymmer just nu är inte kläder och sovplats utan det faktum att hans fot, som brännskadades vid branden, plågar honom. En gulaktig fläck på det vita förbandet indikerar att det kan ha börjat bildas var och Nello är i behov av mer vård.

”De använde bensin”

Petra Flemark, en av de Malmöbor som har engagerat sig i att försöka hjälpa EU-migranterna med vad hon kan, är med under besöket. Hon tar hand om läkarräkningen på 580 kronor som Nello har fått och lovar att återkomma med lite medicinsk hjälp.

– Räkningen ska han inte behöva betala. De har rätt till gratis akutvård. När det gäller hans fot måste jag först ta reda på vad som bestämdes när han var hos läkaren, säger hon.

Petra Flemark bor inte långt ifrån lägret och är upprörd över de förhållanden som EU-migranterna lever under. I helgen var hon en av dem som besökte lägret nattetid för att vakta dem som sov där mot nya attentat. Eftersom hon är sjuksköterska så ombads hon samtidigt titta till en av de boende som hade problem med ett ben.

– Det var ju beckmörkt men jag fick titta på benet i skenet av en ficklampa, berättar hon.

Petra Flemark är bekymrad över vad som kan hända i vinter med alla dem som nu bor mer eller mindre direkt på marken.

– Det kommer att bli iskallt. Vinterkräksjukan kommer. Är det människor som kommer att dö här? För mig är det självklart att Malmö stad måste ordna fram ett boende akut, säger hon.

Branden anmäldes inte till polisen förrän ett par dagar senare, sannolikt för att de som bor i lägret inte gärna vill blanda in myndigheter. Men enligt Nello var branden anlagd.

– Bensin, säger han och pekar på resterna av sin madrass.

– De använde bensin.