Dagens ETC granskar.

2020-09-25 08:30
  • Bild: Martina Holmberg/TT
  • Svante Weyler, förläggare och ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism. Bild: Hans Alm
    Svante Weyler, förläggare och ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.
  • Jonathan Leman, reseacher på Expo. Bild: David Lagerlöf
    Jonathan Leman, reseacher på Expo.
Puffetikett
Dagens ETC

Nazism och judehat i nätbokhandlarnas sortiment: ”Väldigt allvarligt”

De har inspirerat till terrordåd, sprider nazism och antisemitiska konspirationsteorier. Författare är ökända Förintelseförnekare och några av Sveriges mest hårdföra vit makt-aktörer.

Men hos bokhandlarna Adlibris och Bokus säljs deras böcker som om de vore vilka som helst.

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt, säger Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

– Jag är glad, jag är stolt, jag är tacksam, över att tillhöra den vita rasen! Som enligt min, subjektiva uppfattning, min högst subjektiva uppfattning, är skapelsens krona.

Applåder bryter ut. Organisationen Det fria Sverige håller invigningsfest av sitt nyrenoverade hus, Svenskarnas hus, och Magnus Söderman invigningstalar. I en halvtimma pratar han om det mångkulturella hotet, om att utlänningarna avancerar och vill ta över Sverige, om att lösningen är Det fria Sverige.

– Det fria Sverige, som ni är en del utav, är en blågul maskin som tuggar sig fram, som nöter ner motståndet, som plattar till det som står i vägen.

Magnus Södermans idéer är långt ifrån okända. Han har en lång bakgrund inom vit makt-miljön, har varit aktiv i nazistiska Svenskarnas parti och chefsideolog i Svenska motståndsrörelsen. För honom är den vita rasen hotad, civilt motstånd räddningen. Enligt Expo har han vid flera tillfällen gjort uttalanden där han försvarar våldsamma attacker, liksom nazismen. I podden Motgift sa han för några år sedan att han vill skapa en svensk nationalism, som är ”vad nationalsocialismen var för tyskarna i början av 1900-talet. Skit samma vad den kallas”.

”Hyllar Nazityskland”

Magnus Söderman sprider också sina tankar genom sina böcker – 2017 gav han ut ”Hell seger!” där han skriver om sin tid i Svenska motståndsrörelsen, och i ”Odalfolket och mannaförbunden” skriver han om hur mannaförbund – ”en formaliserad vänskap män emellan som har ett högre syfte” – kan rädda Sverige. Boken ges ut av Logik förlag, ett förlag med nära kopplingar till Svenskarnas parti.

Men den kan inte bara köpas på förlagets hemsida, utan även hos de svenska bokhandlarna Adlibris och Bokus. Här finns också flera andra titlar av Magnus Söderman. Och han är inte den enda som kan sprida nazistiska och högerextrema idéer genom att sälja böcker på de stora bokhandelssajterna.

Här finns till exempel verk av en annan framträdande svensk högerextrem – Daniel Friberg. Han har bland annat drivit organisationen Nordiska förbundet, startat bloggportalen Motpol och bokförlaget Arktos, som fått stor betydelse som spridare av radikalkonservativ och fascistisk litteratur. Tillsammans med den tidigare Sverigedemokraten Christoffer Dulny driver han även tankesmedjan Nordisk alternativhöger, vars syfte är att ta alt-right till Sverige. För fem år sedan skrev han boken ”Högern kommer tillbaka – handbok för den äkta oppositionen”. Här beskriver han sin plan för att ”rekonstruera de ideal och värden som togs för givna i Europa före liberalismens intåg”. Bokus säljer en tysk översättning, medan Adlibris också säljer den på engelska, franska och holländska.

– Både Magnus Söderman och Daniel Friberg är välkända profiler i vit makt-miljön, Söderman har idag en ledande roll i Det fria Sverige och hyllar fortfarande Nazityskland. Daniel Friberg är en viktig företrädare för nyfascism och identitarism. Båda de här individerna står för antidemokratiska värderingar, säger Jonathan Leman, reseacher på Expo.

Ökänd hatskrift

Hos både Adlibris och Bokus säljs dessutom flera titlar av internationella högerextrema och Förintelseförnekare. På Bokus går det bland annat att hitta två böcker ur den antisemitiska psykologen Kevin MacDonalds trilogi ”The culture of critique series”, vars poäng är att judisk kultur och judiskt beteende är orsaken till antisemitismen. Här finns också en engelskspråkig utgåva av den ökända antisemitiska hatskriften Sion vises protokoll. Skriften spelade en betydande roll i nazitysk propaganda under 30- och 40-talen, och beskriver en planerad judisk världskonspiration. Syftet var att få läsaren att tro att det var ett riktigt tal som hållits vid den sionistiska kongressen i Basel år 1897, och som sedan skrivits ned. Boken har använts som bevis för att judarna planerade att ta över.

Redan i början av 00-talet avslöjade Expo att Sion vises protokoll såldes av Adlibris, och den togs då bort men har sedan kommit tillbaka flera gånger. Nu finns den inte längre där, men däremot hos Bokus.

Svante Weyler, förläggare och ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, är en av dem som genom åren reagerat på att boken säljs hos de svenska bokhandlarna.

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt. Det kanske inte går att säga att den här typen av böcker är brottsliga, men för den sakens skull behöver du inte sälja böcker som har förkastligt innehåll, som ljuger och förnekar existensen av Förintelsen, som ingår i ett nynazistiskt idéarv, säger han.

”Inte första gången”

En annan högst kontroversiell bok som går att hitta hos både Bokus och Adlibris är ”The Turner diaries” av den amerikanska rasideologen Willian Luther Pierce. Boken är en roman där en rörelse startar raskrig mot svarta och judiska politiker, kallade ”the system”. Boken har fungerat som inspiration för terrorhandlingar och terrorgrupper. När den brittiska antirasistiska organisationen Hope not hate sammanställde en lista över rasistisk, fascistisk och nazistisk litteratur häromåret, placerar de ”The Turner diaries” under kategorin ”farlig”. Listan var en del i en granskning av brittiska bokhandelssajter, som i många fall sålde flera av de listade titlarna.

Dagens ETCs genomgång visar att många av dem även säljs hos Adlibris och Bokus. Förutom de som redan nämnts säljs titlar av Förintelseförnekare som italienaren Carlo Mattogno, Germar Rudolf och fascisten Oswald Mosley.

Jonathan Leman på Expo säger att om bokhandlarna verkligen vill förhindra att den här typen av böcker säljs, borde de också agera därefter.

– Det här är ju inte första gången det upptäcks. Det är förstås upp till bokhandlarna att välja vilken litteratur de säljer, men menar de allvar med att de inte vill sälja högerextremt och antisemitiskt material så skulle de kunna göra något åt det, säger han.

Bannlyser inte författare

Både Bokus och Adlibris har ett automatiserat inflöde av nya titlar, där det inte sker någon kontroll innan böckerna börjar säljas. Elias Vieglins, pressansvarig på Adlibris, menar att det därför är svårt att förhindra att vissa titlar slinker igenom.

– Även om vi tar bort en bok för att den bryter mot vår policy, kan det hända att den dyker upp igen om till exempel titeln har ändrats. Vi får in mellan 50 000 och 70 000 nya titlar per månad, så även om vi jobbar mycket med det här är det svårt att helt förhindra att böcker vi inte vill sälja ändå säljs, säger han.

Böcker med högerextremt ­eller förintelseförnekande innehåll, faller de under böcker ni inte vill sälja?

– Enligt vår policy ska vi inte sälja sådant som innehåller hets mot folkgrupp, uppvigling eller barnpornografi, bland annat. Oavsett krävs alltid att vi går igenom innehållet. Vi har en grupp som jobbar mycket med den bedömningen, och vi tar också in expertis när det behövs. Säg att förnekelse av förintelse tydligt uttrycks i en bok, ja då är det ganska glasklart. Men vi bannlyser inte särskilda författare, utan det måste vara innehållet i en bok som avgör.

”Ska inte finnas tillgängliga”

Bokus resonerar på liknande sätt. Bedömningar görs utifrån böckers innehåll och inte utifrån upphovspersonerna. För att hitta olämplig litteratur görs stickkontroller. Men uppenbarligen räcker inte det. Samtliga högerextrema och antisemitiska titlar Dagens ETC hittar hos Bokus bör inte finnas där, menar kategorichefen för böcker, Anna Austin.

– Den här typen av texter ska inte finnas tillgängliga i vårt sortiment då vi gör bedömningen att de strider mot vår sortimentspolicy och har därför tagit bort dem från våra sajter, skriver hon i ett mejl.

Om Magnus Södermans böcker skriver hon att de redan tagits bort vid ett tidigare tillfälle.

– Vi kom fram till att även om de möjligtvis ur en strikt juridisk tolkning hamnar på rätt sida lagen så landar de i en etisk gråzon nära gränsen för vad som kan klassas som hets mot folkgrupp eller högerextrema manifest och valde därför bort dem ur vårt sortiment.

Köper inte förklaringen

Svante Weyler tycker inte att bokhandlars argument håller. Menar de allvar med sina policys måste de också kunna efterleva dem – inte bara när någon utifrån påpekar att böckerna finns där.

– Det går inte att skylla på nätet, att de har ett automatiskt inflöde. I så fall kan de inte kalla sig bokhandlar. En bokhandlare gör ett urval, väljer sitt sortiment. Det görs uppenbarligen inte här.

Svante Weyler menar att det faktum att det handlar om stora och väletablerade aktörer gör att de har ett särskilt stort ansvar.

– Böcker som säljs av Adlibris och Bokus tror man är utvalda, när de här böckerna finns här ges de en auktoritet de absolut inte ska ha. Den här typen av texter legitimeras, plus att de görs tillgängliga för många som kanske aldrig skulle gå in på Nordiska motståndsrörelsens hemsida för att köpa en bok. Så ja, deras ansvar är stort.

Dagens ETC granskar högerextremismen och hatet mot judar

Kommer du ihåg de här artiklarna? För dig som prenumerant finns  hela arkivet att läsa på www.etc.se

SD-topp medlem i nazistgrupp: ”En god sak” (2017)

Fredrik Franzén, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Järfälla, tecknade strax före valet 2014 ett hemligt stödmedlemskap i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Ytterligare 13 sverigedemokratiska kommunpolitiker har gett ekonomiskt stöd till nazistgruppen. Det visar Dagens ETC:s granskning av uppgifter som läckt ut från organisationen.

Ludwik orkar inte mer – men han måste (2017)

Han är jude i Polen. Han talar om en överhängande risk för att högerextrema inom kort, och med regeringens och majoritetsbefolkningens gillande, ska börja rikta dödligt våld mot landets judiska befolkning.

I SD-topparnas drömland kallas judar ”statsfiender” (2017)

I Ungern varnas det för eskalerad antisemitism, efter att en regeringskampanj pekat ut den judiske filantropen George Soros som fiende till staten. Samtidigt har bröderna Kent och Ted Ekeroth, samt andra SD-profiler, funnit en fristad i det ungerska politiska klimatet.

Hemlig nazistsekt har infiltrerat SD (2018)

I tio års tid har den våldsbrottsdömde rasistledaren Tor Paulsson byggt upp ett hemligt sällskap kallat ”Nätverket”. Organisationen består av ett hundratal högerextremister och har som mål att infiltrera Sverigedemokraterna. Och de har lyckats. Dagens ETC kan avslöja att flera ledande SD-politiker ingår i Nätverket.

Sions Vises protokoll – lögnen som vägrar dö (2019)

Den antisemitiska skriften har motiverat förföljelse och folkmord. Trots att Sions Vises protokoll avslöjades som en bluff för snart 100 år sedan lever myten om den ”judiska världskonspirationen” kvar. Kent Werne berättar om historiens farligaste förfalskning.

Magnus Söderman

Har varit aktiv i Svenskarnas parti, och var chefsideolog i Svenska motståndsrörelsen (som senare blev NMR).

Är idag en av ledarna i Det fria Sverige, som bland annat driver medieplattformen Svegot, anordnar föreläsningar och events, och har sitt Svenskarnas hus utanför Töreboda.

Har skrivit flera böcker, som Hell Seger om sin tid i Svenska motståndsrörelsen, ”Odalfolket och mannaförbunden” och ”En nationalism för 2000-talet”.

Daniel Friberg

Gav redan som tonåring ut den nationalistiska tidskriften Framtiden.

Grundande det nynazistiska förlaget Nordiska förlaget 2001, som sedan blev Nordiska förbundet. Det lades ner 2010 och istället grundade han Arktos, som är en av de främsta utgivarna av radikalkonservativ och fascistisk litteratur, även
internationellt.

En av de mest aktiva för att etablera alt-right i svenska sammanhang.

Har skrivit i flera antologier, och gav 2015 ut ”Högern kommer tillbaka”, där han förespråkar ett samhället där statsbildningar ska bygga på etnicitet. Boken är också tänkt att fungera som en handbok för aktivister.