Inrikes.

2019-04-01 10:00
  • Hur mycket är klockan? Foto: Shutterstock
    Hur mycket är klockan?
  • På Nya Karolinska slutade passerkorten att fungera. Foto: TT
    På Nya Karolinska slutade passerkorten att fungera.
Puffetikett
Dagens ETC

Nattarbetare rasar efter skrotande av sommartiden

Regeringen har snabbehandlat avskaffandet av sommartiden som EU-parlamentet fattade beslut om i förra veckan. Redan från igår gäller beslutet. Nu har LO:s hjälptelefoner ringts ned av upprörda nattarbetare – och regeringen tvingats be om ursäkt.

EU-parlamentet klubbade i förra veckan igenom ett avskaffande av sommartiden. Alla länders regeringar fick sedan i uppgift att ta ställning till om de vill ha evig sommartid eller evig normaltid (det som i folkmun kallas vintertid) – och när övergången ska ske.

Sveriges regering fattade i fredags beslutet om att snabbehandla ärendet. I och med det skrotades sommartiden redan i går, vilket inte togs emot väl ute i landet.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Väcker ilska

Nattarbetare i hela landet ringde ner flera av LO:s hjälptelefoner under söndagen sedan de utan föregående MBL-förhandling fått jobba en extra timme under natten mot söndag.

– Folk är förbannade. Så här sena schemaändringar är både ett brott mot kollektivavtalet och en fara för våra vårdtagare. Det är förjävligt, ärligt talat, säger Abril Primeiro, undersköterska i Vänersborg och fackligt förtroendevald inom Kommunal.

På Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm kom morgonpersonalen inte in eftersom passerkorten hade info om att de skulle börja klockan 6.30 sommartid – enligt datasystemet var de där en timme för tidigt.

”Gick för fort”

En källa uppger för Dagens ETC att regeringen inte har haft fullt fokus på frågan eftersom ministrarna har haft fullt upp med att hantera bråket kring Arlandas utbyggnad. Det nya infrastrukturdepartementet, som formellt invigs idag, såg här en chans att få en flygande start.

– Vi politiker får så ofta höra att vi drar allt i långbänk. Här fanns en chans att agera snabbt – men då får vi skäll för det med, säger källan.

En ursäkt presenterades i pressrummet på Rosenbad under söndagsförmiddagen – men på grund av förvirring kring tiden var den inte särskilt välbesökt.

Fotnot: Det var bara ett aprilskämt...