Migration.

2015-08-17 12:00
Martin Valfridsson, nationell samordnare för utsatta EU-medborgare som tillfälligt vistas i Sverige. Bild: Nora Lorek/TT
Martin Valfridsson, nationell samordnare för utsatta EU-medborgare som tillfälligt vistas i Sverige.

Nationell samordnare orsakar förtroendekris

Martin Valfridsson ska stötta kommunerna i deras arbete med EU-migranter. Men istället har han vid flera tillfällen offentligt kritiserat dem. Kommunpolitiker säger nu att han missbrukar sitt uppdrag.
– Utspelen är väldigt onödiga och jag tycker att han agerar konstigt, säger Sven-Bertil Persson (V), ordförande i socialnämnden i Lund.

Som nationell samordnare i arbetet för utsatta EES-medborgare har Martin Valfridsson dels i uppdrag att sammanställa en rapport över hur situationen i Sverige ser ut men också att ”stödja det arbete som utförs av myndigheter, kommuner och landsting och organisationer som möter utsatta EES-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige”, enligt regeringskansliet.

Trots detta har han gjort flera uppmärksammade uttalanden som direkt motarbetar det arbete som kommunerna gör. Bland annat har Martin Valfridsson påstått att tiggare utnyttjas av kriminella ligor (en uppgift som Dagens ETC vid en granskning av hans källor kunde visa att han inte hade stöd för). Nu senast i Dagens Nyheter (7/8) kritiserade han bland annat Lunds och Helsingborgs kommuner för att särbehandla EU-migranter när de upprättar campingplatser och mark för tiggarna att övernatta på.

”Inte fått någon hjälp”

– Han har inte förstått fullt ut varför vi gör de här insatserna. Jag tycker att han ska fokusera på uppdraget att komma med lösningar. Det ska komma en rapport i början av 2016 och vi ser verkligen fram mot att det ska komma ett förslag som kan underlätta det här arbetet, säger Emma Berginger (MP), som är vice ordförande i kommunstyrelsen i Lund.

Hennes partikamrat Marcus Friberg, kommunalråd i Helsingborg, berättar att man inte har fått något stöd av Martin Valfridsson sedan han tillträdde i januari i år.

– Vi har inte haft någon kontakt eller hjälp av honom hittills, men vi kommer ha det under hösten. Förväntningarna är generellt att det ska finnas aktörer på nationell och internationell nivå som kan ta sitt ansvar och att Martin Valfridsson är den person som samordnar det.

Hur ser du på kritiken som Martin Valfridsson kommer med mot lösningen att arrendera en campingplats för tiggarna i Helsingborg?

– Vi är säkra på att vi har en bra lösning i Helsingborg som vi är trygga i, det är en blocköverskridande överenskommelse och den är vi stolta över. Jag skulle tycka att vi har en fullt legal lösning som är både medmänsklig och skapar trygghet. Jag tycker inte att man ska ställa grupper mot varandra, svenska medborgare får ett mycket större stöd.

Minister vill inte svara

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) är den som har tillsatt Martin Valfridsson, men vill inte svara på några frågor angående hans uppdrag. Per-Anders Sunesson, enhetschef på Socialdepartementet, vill heller inte kommentera Martin Valfridssons mediala utspel.

– Det är en politisk fråga och ingenting som jag kan säga något om, säger han.

Ingår det i hans uppdrag att göra dessa utspel?

– Det är ett ganska brett uppdrag på det sättet. Jag konstaterar bara vad som står i kommitté­direktivet, att han ska sprida kunskap om EES-medborgares rättigheter. Sedan är det en fråga för diskussion vad det innebär att sprida kunskap till allmänheten.

”Förstärker en bild”

Emma Berginger säger att det finns en annan risk med att Martin Valfridsson uttalar sig innan hans rapport står färdig i februari 2016.

– Han riskerar att undergräva sitt förtroende hos kommunerna med dessa utspel. Vi ser verkligen fram mot att det ska komma ett förslag för hur vi ska arbeta med detta, och det är tråkigt att man inte förstår våra insatser. Vi hade hoppats på att vi snarare skulle få hjälp och stöd, säger hon.

Sven-Bertil Persson går ännu hårdare fram i sin kritik. Som ordförande i Socialnämnden är det ytterst hans ansvar för hur Lunds kommun hanterar problemet med hemlösa EES-medborgare.

– Han underblåser fördomar. Jag vet ärligt talat inte vad det är för hjälp han ger. Det finns ett utbrett illatyckande mot människor som sitter och tigger, och det är illa när en nationell samordnare går ut och förstärker den bilden. Jag träffade honom en gång i våras, och det var innan han satte igång på riktigt. Han sa att han samlade information och skulle göra några utspel under hösten, men jag kunde aldrig tänka mig att det var sådana här utspel han menade då.

Vad skulle du vilja se istället?

– Det vi behöver är raka motsatsen, någon som sprider goda exempel och förklarar att kommunerna gör vad de kan. Det är bra att det finns en nationell samordnare, men han borde syssla med att samla in information och föra vidare hur det ser ut på olika ställen. Jag är besviken så här långt, jag trodde att han skulle jobba på ett annorlunda sätt. Han kanske gör vettiga saker också som inte syns, men de här utspelen är väldigt onödiga. I den delen tycker jag han agerar konstigt.

Dagens ETC har sökt Martin Valfridsson, men han hälsar via Socialdepartementets presstalesperson att han inte ställer upp på någon intervju.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

"Jag har hoppats att jag inte skulle se den bilden, men tyvärr gör jag det. Hur pass utbrett det är det vet i jag inte ännu. Men det är inte så förvånande. Prostitution är dessvärre ett sätt att försörja sig."

I april drog Martin Valfridsson stora rubriker för sitt uttalande att tiggare utnyttjas i prostitution. Dagens ETC ringde upp hans källa (ett boende i Stockholm) som förnekade att de alls sagt detta till honom.

"Om en barnfamilj blir vräkt i Sverige så har vi ingen tak-över-huvudet-garanti. Där finns ingen lagstiftning. I det ljuset blir det komplicerat att särbehandla gruppen EU-migranter."

Nu senast uttalade sig Martin Valfridsson i Dagens Nyheter om kommunernas arbete med att hjälpa tiggare, särskilt åtgärden i Helsingborg där man upprättat en camping där EU-migranter erbjöds att hyra in sig till en låg kostnad.

"Vi kan inte erbjuda samma välfärd till alla."

Martin Valfridsson började sitt uppdrag med att i mars uttala sig om Sveriges möjligheter att ta hand om EES-medborgare. Valfridsson lade till att tiggare måste bemötas med respekt.