Inrikes.

2020-05-17 11:00
Erik Almqvist. Foto: Fredrik Persson/TT
Erik Almqvist.
Puffetikett
Dagens ETC

Namnen bakom Exakt 24

De arbetar med Exakt24.

Erik Almqvist, Chefredaktör

l Almqvist var förbundsordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund Sverigedemokratisk ungdom mellan 2007 och 2010 och genomförde i den rollen bland annat torgmöten mot ”svenskfientlighet”. 2010 tog han plats i riksdagen för SD och i början av 2012 gick han från sin roll som pressekreterare och utnämndes till partiets ekonomisk-politiska talesperson. I november 2012 släpptes den så kallade ”järnrörsfilmen”.

Almqvist lämnade sitt uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson, samt sina platser i partiets verkställande utskott och partistyrelsen. Snart efter det lämnade han även riksdagen. Han flyttade till Ungern och anlitades av SD som konsult för att starta partiets webbtidning Samtiden. Enligt senare rapporter styrde Erik Almqvist den publicistiska verksamheten från Budapest. Han ska även ha skrivit flera av artiklarna under en pseudonym. I slutet av oktober 2019 var det han som berättade om Exakt24. Skriver själv mycket av materialet.

Sanna Hill, Ansvarig utgivare

Av Exakt24 presenteras Sanna Hill som en person med bakgrund i SD:s ungdomsförbund samt medansvarig för uppbyggandet av och vice chefredaktör för Nya tider. Senast i mitten av april skrev hon en krönika för Nya tider under vinjetten ”Vice chefredaktören har ordet”. Hill lämnade Sverigedemokraterna 2008 och blev i stället medlem i Nationaldemokraterna. 2011 blev hon chefredaktör för ­Nationaldemokratiska tidningen Nationell idag. I en text under valrörelsen 2010 ska hon i Nationell idag ha förklarat att hon lämnat SD eftersom ”jag bryr mig helt enkelt inte bara om den svenska kulturen, utan bryr mig även om det svenska folket”. 2011 avslöjade Sveriges radio att Hill skrivit för nazistiska NMR:s hemsida Nordfront samtidigt som hon arbetade som nämndeman.
 

Markus Jonsson, Skribent och programledare

l Markus Jonsson, även programledare för sajtens bokprogram ”Parnassen”, har tidigare varit pressekreterare åt ett moderat finansborgarråd. I dag sitter han i partistyrelsen för Alternativ för Sverige. Han har tidigare varit ledarskribent för Östgöta Correspondenten och Barometern och chefredaktör för SD-tidningen Samtiden.
 

Jesper Johansson, Reporter

Det fjärde namnet i Exakt­24:s redaktionsruta tillhör en kollega till Sanna Hill från Nya tider. Jesper Johansson är en av de Nya tider-reportrar som avhystes av polisen från ­bokmässan i Göteborg. I samband med bokmässan polisanmäldes han också för ofredande. Även Johansson har bakgrund i Sverige­demokratisk ungdom.
 

Några andra namn från sajten:
 

Anton Stigermark

l Dyker upp både som textförfattare och som gäst i Parnassen. Stigermark uteslöts ur SD i samma veva som Gustav Kasselstrand och William Hahne våren 2015.

Jan Olof Bengtsson

Skriver för betaldelen av sajten, Exakt24 Insikt. Liksom Anton Stigermark en gammal SD Stockholm-politiker. Nu aktiv i Alternativ för Sverige.

Tobias Svensson

Skribent. Arbetar parallellt på Nya tider.

Filip Johansson

Skribent. Arbetar parallellt på Nya tider.