EU-politik.

2016-06-29 08:30
Brexit har väckt EU-kritiken till liv. Till skillnad från Vänsterpartiet vill inte Miljöpartiet att Sverige försöker omförhandla medlemsvillkoren. Bild: Virginia Mayo/AP
Brexit har väckt EU-kritiken till liv. Till skillnad från Vänsterpartiet vill inte Miljöpartiet att Sverige försöker omförhandla medlemsvillkoren.

MP hoppas Brexit blir en väckarklocka

För 20 år sedan var EU-motståndet självklart. Men i dag vill Miljöpartiet inte alls lämna unionen längre. Det betyder dock inte att kritiken har tystnat. – Brexit är ett bevis för EU:s legitimitetskris, säger EU-parlamentarikern Max Andersson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Länge var Miljöpartiet förknippat med kravet på ett utträde ur EU. För åtta år sedan röstade dock medlemmarna för att partiprogrammet inte längre skulle innehålla ett sådant krav. EU-kritiken har emellertid levt vidare och handlar nu bland annat om att EU inte ska ha för mycket makt. Men att gå samma väg som Storbritannien, och folkomrösta om ett utträde, är inte aktuellt.

– Vi vill inte se någon Svexit, men däremot vill vi att samarbetet förändras, säger Linnéa Engström, en av Miljöpartiets EU-parlamentariker.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Språkrör och vice statsminister Isabella Lövin, som själv satt i parlamentet förra mandatperioden, är ännu tydligare. I en intervju med Sveriges Radio säger hon att hon är orolig över att Brexit kommer få fler länder att följa efter.

– Vi är rädda att det ska bli en slags dominoeffekt, där populistiska partier i land efter land kräver omröstningar eller omförhandlingar.

Till skillnad från Vänsterpartiet vill inte Miljöpartiet att Sverige försöker omförhandla medlemsvillkoren. Max Andersson, också han parlamentariker för MP i Europaparlamentet, anser att det är fel läge för det nu.

– Just nu bör Sverige sitta still i båten och försöka lugna ned situationen. Att kräva en omförhandling i det osäkra läge som EU befinner sig i just nu vore inte smart. Istället måste vi jobba för att det blir en juste och rättvis förhandling med Storbritannien, och jobba för konstruktiva lösningar, säger han.

Vill se demokratisering

Men Sveriges framtid i EU kan dock behöva omvärderas om några år, enligt Max Andersson. Först då går det att veta vad Brexit innebär, och först då går det att veta åt vilket håll EU utvecklas. Om unionen utvecklas åt det håll Max Andersson menar är fel, är det inte otänkbart att också Miljöpartiet kommer kräva en omförhandling.

– Det är väldigt oklart åt vilket håll EU kommer dra, och ännu mer oklart tror jag det blir efter att Storbritannien har lämnat. De har kanske mest av alla länder jobbat för mindre centralisering till exempel, och nu försvinner den kraften. Men Brexit kan också bli en väckarklocka som för EU in på ett nytt spår där vi ser ökad demokratisering och att inflytande förs över till medlemsländerna. I annat fall kan det mycket väl bli så att vi om 10-20 år behöver ha en ny diskussion om Sveriges medlemskap.

Du har själv varit emot ett svenskt medlemskap i EU, tycker du att det vore bättre om Sverige lämnade EU?

– I grund och botten har jag inte ändrat mina värderingar, men jag är representant för ett parti som inte driver frågan om ett utträde, och då är det heller ingen fråga jag själv driver, säger Max Andersson.

”Väldigt polariserat”

Han menar att det inte behöver finnas någon motsättning i att vara ett EU-kritiskt parti och samtidigt vilja vara en del av EU. Linnea Engström håller med. Hon tycker att just Miljöpartiets inställning behövs som en motvikt till den nationalistiska EU-kritiken.

– Populistiska högerpartier är otroligt duktiga på att spinna vidare på EU-kritiken och fånga upp ett missnöje, och vågar inte vi som är gröna eller står till vänster och som vill vara en del av EU, också föra fram kritik, blir de det enda alternativet för dem som inte tycker att EU fungerar. Jag upplever att det är väldigt polariserat, att många av mina europeiska kollegor känner att de måste vara för eller emot. Det är problematiskt.

Läs vidare på nästa sida: Slopade kravet på EU-utträde