Inrikes.

2017-01-10 10:20
  • Polisen arbetar på platsen för en skottlossning i Söderkulla i Malmö.  Bild: Johan Nilsson/TT
    Polisen arbetar på platsen för en skottlossning i Söderkulla i Malmö. 
  • Manne Gerell är kriminolog vid Malmö högskola och forskar bland annat om gängvåld med skjutvapen och sprängämnen i de tre storstäderna.  Bild: Martin Magntorn
    Manne Gerell är kriminolog vid Malmö högskola och forskar bland annat om gängvåld med skjutvapen och sprängämnen i de tre storstäderna.

Morden sker slumpvist

En våldvåg sköljer över Malmö. Drygt 150 skottlossningar och över 30 mordförsök på ett år. Polisen står handfallen och de senaste dåden tycks ha drabbat helt slumpvis. Kriminologen Manne Gerell menar att det utvecklats en osund vapenkultur

–Folk i de här kretsarna är vana att lösa problem genom att skjuta varandra.

En 18-årig flicka på Rosengård träffas av ett skott och skadas svårt. En 21-åring skjuts till döds i Hermodsdal. En buss och en lägenhet beskjuts men utan att någon skadas. Allt hände inom loppet av ett dygn i Malmö i början av januari. Och det är bara de senaste dåden i den våldsvåg som sköljt över staden det senaste året.  


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Det är väldigt allvarligt och handlar inte bara om Malmö det senaste året. Under ett tiotal år har vi i Sverige haft ökande våld med skjutvapen och även handgranater och liknande. Den trenden har vi inte i våra grannländer, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö högskola, som bland annat forskar om gängvåld. 

Tycks drabba slumpmässigt

Våldet i Malmö tycks nu också drabba slumpmässigt. Det är inte bara personer i de kriminella nätverken som mördats det senaste året. I december sköts exempelvis en 24-åring ihjäl i stadsdelen Lindängen. Han var inte känd av polisen sedan tidigare och hade precis tagit universitetsexamen. Polisen ser inga kopplingar mellan de mord och mordförsök som inträffat i december och januari. 

– Om vi tittar på de fyra senaste ärendena så ser vi i nuläget inte någon koppling mellan dem utan vi ser dem som helt separata händelser. Under utredningarna skulle det kunna vara så att man hittar kopplingar till ett annat ärende bak i tiden men de kopplingarna finns inte alls just nu, säger Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen. 

Manne Gerell menar att det är svårt att säga något säkert om varför Sverige har ett större problem med våld med skjutvapen än övriga Norden. Han säger att en möjlig delförklaring är att personer i de kriminella nätverken vant sig vid att använda skjutvapen för att lösa sina konflikter.

– En del kan kanske förklaras av annorlunda lagstiftning. Danmark har exempelvis hårdare vapenlagstiftning. Det är möjligt att den har kunnat stävja utvecklingen innan den tagit fart, så det inte blivit lika vanligt med skjutvapen, säger Manne Gerell. 

Testar vapen i garage 

Nils Norling säger att han har svårt att kommentera om det skulle uppstått en särskild kultur med vapen bland kriminella i Malmö. Han bekräftar dock att skottlossningar också förekommer utanför de nätverken. 

– Det är verkligen inte alla skottlossningar i Malmö som har att göra med grov kriminalitet heller. Vi har skottlossningar där folk provar vapen, det har till exempel skett i ett garage i Rosengård vid flera tillfällen, säger Nils Norling.

Situationen är så ansträngd att Malmöpolisen fick förstärkning av mordutredare från andra delar av landet i november. I går kom ytterligare förstärkning och nu har även poliser som normalt jobbar på gatan beordrats in som utredare. Sammanlagt jobbar 70 personer med senaste årens mord och mordförsök. Trots det eskalerande våldet uppmanar Nils Norling att stadens invånare att inte vara rädda när de rör sig ute.

– Det är jätteenkelt för mig att säga och jag har full förståelse om man blir rädd om man hör eller läser om det eller om det rentav händer där man bor. Men jag tycker inte det finns något skäl att känna sig rädd. Jag som själv bor i Malmö vill inte gå runt och känna mig rädd heller, jag tycker inte våldet ska påverka mitt liv.    

Läs vidare på nästa sida: Tidslinje