Inrikes.

2017-10-06 10:16

Mördarsniglar och fotboja på papperslösa – här är några av årets motioner

Under den allmänna motionstiden är det tänkt att riksdagsledamöterna ska få motionera om saker som ligger dem varmt om hjärtat men som deras normala arbete i riksdagen hindrar dem från att lämna förslag om.

Dagens ETC har gått igenom alla motionerna och sammanställt tre listor.

Motioner som sticker ut:

1. Utrota mördarsnigeln

Bild: TT

Marie Granlund (S) tycker att det som saknas i Sverige är en intensifierad strategi mot mördarsnigeln. Tortyren av den lilla snigeln från Spanien är så outhärdlig att frågan om hur den ska bekämpas borde lyftas på EU-nivå, anser Granlund.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


2. Hjälp elöverkänsliga

Sverigedemokraternas Mikael Jansson tillsammans med fyra kollegor vill se över el- och strålsäkerhet. Som en del i motionen kräver de att ”de problem som elöverkänsliga upplever ska tas på allvar”. Problemet med det? Elöverkänslighet är en noceboeffekt och det finns inga vetenskapliga belägg för ”sjukdomen” över huvud taget.

3. Avsluta ”skattefinansierad åsiktspåverkan”

I en av de kortare motionerna som har lämnats in har den politiska vilden Anna Hagwall (hon som ansåg att judarna styr svenska medier) ett kärnfullt budskap. Det måste bli slut på ”skattefinansierad åsiktspåverkan”.

Motionen består bara av påståendet: ”Det finns många statliga verk som har uppgift att utöva påverkan på medborgarna vad de ska tycka och tänka. Det är absolut inte statens uppgift att slösa pengar på.”

4. Låt kungen ge ordnar

Björn Söder, SD.  Bild: Janerik  Henriksson
Björn Söder, SD.

Sverigedemokraternas Björn Söder längtar tillbaka till fornstora dagar då kungen kunde utdela ordnar, något som togs bort 1975. ”Orimligt då det finns många svenska hjältar som gjort stora insatser för Sverige”, menar Söder och motionerar för att återinföra det kungliga ordensväsendet.

5. Inför fredsinstitutet

Annika Lillemets, MP.   Bild: Henrik Montgomery/TT
Annika Lillemets, MP.

En av de mest välmenande motionerna står miljöpartiets Annika Lillemets, Carl Schlyter och Valter Mutt för. De vill införa ett fredsinstitut på Gotland för att skapa en ”fredsaxel genom Östersjön tillsammans med Ålands fredsinstitut”.

Sverigedemokraternas värsta motioner:

1. Fotboja på papperslösa

111 motioner har Markus Wiechel lämnat in, och går hårt åt invandrare. Bild: Jonas Ekströmer/TT
111 motioner har Markus Wiechel lämnat in, och går hårt åt invandrare.

I de 111 motioner Markus Wiechel har lämnat in går han rätt hårt åt ... allt. Föga förvånande kanske mest av allt invandrare, så också i den här motionen. Här vill Wiechel att alla som har fått avslag på sin ansökan hos Migrationsverket ska beläggas med fotboja.

2. Kontrakt mot brott

Stefan Jakobsson följer i Wiechels fotspår. Han anser att alla som kommer till Sverige borde skriva på ett kontrakt om att inte begå brott. Om man trots detta begår ett brott som ger fängelse i minst sex månader ska kontraktet användes till att automatiskt utvisa personen.

3. Skrota genuspedagogik

Skolverkets läroplan säger att förskolan ska ”motverka traditionella könsmönster och könsroller” för att alla barn ska ha samma förutsättningar. Det tycker Markus Weichel är en usel formulering och motionerar här för att stryka den.

4. Registrering av EU-migranter

Problemet med tiggeriet är nu så stort att Jennie Åfeldt och Markus Wiechel motionerar för att återinföra registrering och skärpta kontroller av EU/EES-medborgare. ”Kontrollen på EU-medborgare som saknar asylskäl intensifieras så att de kan utvisas snarast möjligt”, skriver de bland annat.

5. Inskränk aborträtten

Julia Kronlid, SD. Bild: Maja Suslin/TT
Julia Kronlid, SD.

Julia Kronlid, tillsammans med fyra andra SD-kvinnor, kämpar i fyra motioner för att inskränka aborträtten. SD-kvinnorna vill sänka gränsen för abort, införa samvetsfrihet i vården och tillsätta en utredning för att verka för att antalet aborter i Sverige går ner.

Radikala motioner:

1. Avskaffa monarkin

Motionernas klassiker kom även i år: Avskaffa monarkin.  Bild: Jonas Ekströmer/TT
Motionernas klassiker kom även i år: Avskaffa monarkin. 

Motionernas klassiker lämnas in varje år och föreslår att man ska avskaffa monarkin. Inlämnad av Vänsterpartiets riksdagsgrupp, men flera andra ledamöter från andra partier har motionerat om samma sak. Varje år föreslås det, varje år röstas det ned och kungen sitter kvar.

2. Inför nordiska personnummer

Miljöpartiets Annika Hirvonen Falk är en av dem som vill förändra hela systemet med personnummer och införa nordiska personnummer. Bild: Janerik Henriksson/TT
Miljöpartiets Annika Hirvonen Falk är en av dem som vill förändra hela systemet med personnummer och införa nordiska personnummer.

Miljöpartiets Annika Hirvonen Falk och Rasmus Ling vill förändra hela systemet med personnummer och införa nordiska personnummer. ”Vardagen skulle underlättas betydligt för de nordiska medborgare som verkar i Sverige utan att vara folkbokförda i landet”. Enligt motionen står Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna bakom förslaget.

3. Gör sjukvården jämlik

Rikard Larsson. Bild: TT
Rikard Larsson.

Rikard Larsson har tillsammans med elva kollegor i Socialdemokraterna här lämnat in en motion om att förändra sjukvården i grunden. Målet är att hälso- och sjukvården ska vara jämlik, jämställd och öppen för alla, skriver de och menar att man i dag ska ha större förväntningar på samhället och välfärden.

4. Ransonera koldioxiden

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt bjuder på ett riktigt radikalt förslag: koldioxidransonering.  Bild: Patrick Trägårdh / TT
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt bjuder på ett riktigt radikalt förslag: koldioxidransonering. 

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har med denna motion stakat ut partiets arbete i miljöfrågan med motionen som bjuder på ett riktigt radikalt förslag; koldioxidransonering. ”Ett ransoneringssystem innebära att höginkomsttagare måste betala till låginkomsttagare om de vill göra större utsläpp än de tilldelats”, skriver man bland annat i förslaget.

5. Avskaffa allmän visstid

Teres Lindberg (S) en av dem som vill ändra på arbetsmarknaden.  Bild: Riksdagen
Teres Lindberg (S) en av dem som vill ändra på arbetsmarknaden.

Teres Lindberg tillsammans med fem socialdemokratiska kollegor vill ändra på arbetsmarknaden. De vill med denna motion helt avskaffa allmän visstid, som de menar är ett stort problem då det skapar ohållbara arbetsvillkor och svårigheter för människor att försörja sig. ”Tillsvidareanställningar måste vara den rådande normen på arbetsmarknaden”, avslutar man motionen med.