Dagens ETC granskar.

2021-01-28 09:25
 • På flådiga Östermalm ska Susanna ha förmedlat 171 kvadratmeter till en man och hans hustru. Samma dag som mannen skrev på hyreskontraktet i mars 2018 så sattes 735 000 kronor in på hennes bankkonto. Bild: David Johansson
  På flådiga Östermalm ska Susanna ha förmedlat 171 kvadratmeter till en man och hans hustru. Samma dag som mannen skrev på hyreskontraktet i mars 2018 så sattes 735 000 kronor in på hennes bankkonto.
 • Pusslet är oerhört snårigt kring de här 157 kvadratmeterna på Norrmalm i centrala Stockholm. Men en kvinna har vittnat om att hon totalt betalat 800 000 kronor till Susanna för ett kontrakt på lägenheten i september 2018. Bild: David Johansson
  Pusslet är oerhört snårigt kring de här 157 kvadratmeterna på Norrmalm i centrala Stockholm. Men en kvinna har vittnat om att hon totalt betalat 800 000 kronor till Susanna för ett kontrakt på lägenheten i september 2018.
 • En frånskild kvinna i akut boendesituation flyttade in på de här 185 kvadratmeterna med sina barn i april 2018. Sammanlagt har Skatteverket spårat att kvinnan fört över 1 395 000 kronor till Susannas bankkonto. Bild: David Johansson
  En frånskild kvinna i akut boendesituation flyttade in på de här 185 kvadratmeterna med sina barn i april 2018. Sammanlagt har Skatteverket spårat att kvinnan fört över 1 395 000 kronor till Susannas bankkonto.
Puffetikett
Dagens ETC

Mor och dotter tjänade miljoner på svartkontrakt

Det är ett unikt beslut. Skatte­verket kräver sex miljoner kronor av mor och dotter – för omfattande brottslig verksamhet. Samtidigt jobbar åklagaren hårt för att ställa familjen inför rätta.

Det är den största härvan med svarta hyreskontrakt i Sveriges historia. Går åtalet i lås är det banbrytande. Och i botten finns 20 kilo amfetamin och ett mordvapen.

– Allt är bullshit, säger mamman.

Läs också

• Efter omfattande handeln med svartkontrakt – mor och dotter riskerar fängelse

Känd influencer sålde svartkontrakt – för 800 000 kronor

De betalar miljonbelopp för svarta hyreskontrakt

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Han blev anvisad att åka till en bensinmack. Där träffade han en okänd man som gav honom 800 000 kr i kontanter. Därefter överförde han 800 000 kr från sitt konto till en manlig mottagare. Därefter åkte han till ett kontor i Birkastan där han träffade Susanna. Han hade med sig 800 000 kr i plastkassen som han fått av mannen. En del av kontanterna hamnade i ett kuvert på adressen i Birkastan. Susanna tog emot pengarna.”

Så har det gått till när Susanna, ägare till ett litet fastighetsbolag samt en av Stockholms tyngsta svartmäklare, orkestrerat försäljningen av 90 kvadratmeter hyreslägenhet på Fregattvägen i Lidingö. Vittnesmålet, ett av väldigt många, ingår i Skatteverkets gedigna 148 sidor långa granskning av Susannas under bordet-ekonomi. Där finns adresser, vittnesmål från polisförhör, bevis från husrannsakan, dumpade sms-konversationer, spårade banktransaktioner, namn på säljare och köpare, kartlagda släktband och folkbokföringar som visar hur allt hänger ihop.

Enligt insatta källor är Susanna en väletablerad, luttrad veteran inom den lukrativa branschen med svartkontrakt (se faktaruta i botten). De senaste åren har hon flitigt använt sitt American Express-kort i New York, Sydafrika, Turkiet, Spanien, Grekland, Argentina och på Bahamas. Samtidigt har hon tagit emot extremt stora pengatransaktioner av oklara skäl. Till exempel Swishsummor på 150 000 kronor. En insättning på 100 000 kronor är märkt ”Carpe diem 3/4” – alltså den tredje insättningen av fyra.

Totalt anser myndigheten att den 52-åriga kvinnan, som egentligen heter något annat, mäklat försäljningen av ett 40-tal förstahandskontrakt under perioden 2017–2019. Rakt igenom ­illegalt på alla sätt, de svartaste av pengar för att bo i huvud­stadens innerstad eller närförort. Och för den här brottsliga verksamheten anser Skatteverket nu att Susanna ska betala skatt på sin vinst.

Skyldiga sex miljoner

I ett färskt beslut kräver staten sammanlagt för de här tre åren 2 968 333 kronor. Susannas 31-åriga dotter Elin, som heter något annat, bedöms i en lika tjock granskning vara precis lika insyltad i familjekriminaliteten. Hon ska för samma tidsperiod betala in 2 927 558 kronor för ”förmedlingsverksamhet”, som Skatteverket kallar svarthandeln i sina dokument. Nästan sex miljoner ska mor och dotter betala tillsammans för sina mångåriga skumraskaffärer, i inkomstskatt, moms, straff­avgifter för oriktiga uppgifter, och ränta. En tjänsteman på Skatteverket kallar brottsligheten för ”omfattande och inte lätt att få överblick över”.

Det här är bara skatt på vad mor och dotter-mäklarduon tjänat på handeln. Vilket ger en fingervisning om hur mycket pengar som den underjordiska hyresmarknaden omsätter. Mest tjänar den som säljer sitt förstahandskontrakt. Ett hyreskontrakt som Susanna och Elin förmedlade på Sankt Eriksplan 1, 219 kvadratmeter i Stockholms innerstad, gick loss på två miljoner kronor.

Beslutet är unikt. I februari 2019 kom Skatteverket visserligen fram till att en lägenhetsinnehavare skulle skatta på de 400 000 kronor han tagit emot för ett Södermalmskontrakt. Men svartmäklare, och absolut inte på den här nivån, har tidigare aldrig fastnat i skattmasens nät. Frågan är: Hur kan det krävas skatt på något som är olagligt? Hans Berglund på Skatteverket förklarar.

–  Det är en knäckfråga. Som vi ser det finns det olika typer av kriminell verksamhet. En viss typ kan aldrig kan vara laglig, som narkotika. Där finns inga möjligheter till skatteplikt.

Svartkontrakt inte som droger

Men eftersom viss handel med hyreskontrakt tillåts, till exempel för närings- eller industri­lokaler, säger Hans Berglund att de gjort en annan bedömning än vid drogförsäljning.

– Att handla med bostadskontrakt är kriminellt men inte skattefritt, eftersom det skulle kunna vara skattepliktigt. Jag förstår att det inte är en glasklar bedömning när det gäller att beräkna det skattepliktiga underlaget.

Besluten gällande Susanna och Elin kom i december och deadline för att betala in miljonerna har redan passerat. Hans Berglund säger att myndigheten inte kan kommentera om pengarna landat eller ej. Kvinnorna har fem år på sig att överklaga och om Förvaltningsrätten ger dem rätt i en hypotetisk överklagan får de igen sina pengar. I sina svar till Skatteverket, som finns med i utredningarna, så bestrider och förnekar båda två allting.

– Eftersom det inte finns någon dom, utan bara vårt beslut, är det svårt att säga vad det här får för betydelse ännu. Om rätten inte delar vår bedömning får vi ta oss en funderare. Går de vår väg är det en annan sak. Oavsett dom så är det hur rätten formulerar sig som är intressant för framtiden, säger Hans Berglund.

20 kilo amfetamin i Farsta

Den ansenliga mängden bevis har tacksamt landat på Skatte­verkets bord via utredningen av ett brott från mars 2019, betydligt grövre än svartabörsmäklande: 20 kilo amfetamin, fyra pistoler, en AK-47, ammunition, samt ett halvautomatiskt hagelgevär som dolts i ett lönnutrymme i en skåpbil i Farsta i södra Stockholm. En av pistolerna, en Glock, användes enligt polisens utredning vid ett dubbelmord i Hallonbergen 2018.

Bilen forslades bort på grund av felparkering och hamnade hos Kronofogden eftersom ägaren, en 45-årig man som polisen redan telefonavlyssnade, hade 230 000 kronor i skulder. Lönnutrymmet med vapen och narkotika upptäcktes men man lät ändå mannen lösa ut sitt fordon, vilket ledde till att nio personer kunde åtalas i slutändan. Huvudmännen dömdes i januari 2020 till kännbara fängelsestraff på mellan fem och nio år, 

Största åtalet någonsin

Även svartmäklaren Susanna dömdes för sin inblandning i knarkbilen. Det var nämligen hon som hjälpte till att skaffa fram de 230 000 kronor som krävdes för att lösa ut bilen hos kronofogden. För grovt penning­tvättsbrott fick hon villkorlig dom samt 12 000 kronor i dagsböter.

– Vi kunde se att det passerat mycket pengar genom den här kvinnan för att lösa ut bilen från Kronofogden, säger Henrik Söderman, åklagare på Riks­enheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Hennes inblandning i det här, via en svårförstådd mix av släktband och svarta hyresaffärer, ledde i april 2019 till husrannsakan på Susannas kontor och i en lägenhet där hon befann sig, båda på väldigt fashionabla adresser på Östermalm respektive i Vasastan. Polisen beslagtog kvitton, anteckningar, telefoner – och hittade 120 000 i kontanter i olika kuvert. På grund av detta fick även dottern Elin en husrannsakan i maj 2019. I hennes dåvarande lägenhet på Kungsholmen – idag bor hon i Hammarby Sjöstad – hittade polisen 129 500 kronor i väskor och kuvert. Man tömde även Elins telefon på detaljerade sms-­konversationer om köpande och säljande av hyreskontrakt.

Allt detta har lett fram till att Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i detta nu arbetar febrilt för att ta mor, dotter samt 18 kontraktssäljare, till domstol för den profitrika svartabörshandeln med förstahandskontrakt i Stockholm. De inblandade är delgivna misstanke, förundersökningen beräknas vara klar i mars, och det handlar om grovt brott mot Jordabalken, hyreslagstiftningen. Det är ett oerhört svårutrett brott och utan kvittona, kontanterna och sms-meddelandena som säkrades vid de knark- och vapenrelaterade husrannsakan, hade det varit betydligt svårare. Nu blir det här det största åtalet för svarthandel med hyreskontrakt – någonsin. Härvan är enorm.

– Det är inte vanligt med åtal för brott mot Jordabalken. Jag kan inte gå in på exakt antal men det handlar om ett större antal lägenheter i det här fallet, säger åklagare Henrik Söderman.

Max två års fängelse

Han tänker åtala Susanna och Elin för svarthandel mellan 2016 och 2019. Eftersom allt skett före en lagskärpning i oktober 2019 är maxstraffet två års fängelse. Åklagarmyndigheten har kvarstad, vilket betyder att de säkrat kvinnornas egendomar för framtida vinningsförverkan om de fälls.

Är de misstänka samarbetsvilliga?

– Det pågår förundersökning och det pågår förhör. Det är allt jag kan säga, säger Henrik Söderman.

När Dagens ETC ringer Susanna uppger hon att hon är på resande fot och pratar engelska med någon vid sidan om telefonen. Men hon säger att hon gärna ses nästa vecka för att berätta hela sanningen om hur saken ligger till. Susanna vill ge Dagens ETC ”något att bita i”. Hon kallar Skatteverkets beslut för ”katastrofen”: ”Det är hemskt.”

– Jag dementerar allt. Allt är bullshit. Det är så jävla äckligt fel. Både jag och min dotter bestrider allt, det är helt fel. Jag har överklagat.

Men sms-konversationerna om att köpa och sälja hyreskontrakt, insättningarna på ditt konto, och hundratusentals kronor i kontanter som hittats hos er båda?

– Jag har inga problem att prata. Jag är så jävla förbannad att jag håller på att dö.

De här pengarna, var kommer de ifrån?

– Ja… Hahahaha, det kan jag säga. Man behöver gå lite längre ner, ja, var kommer allt ifrån?

Ja, det är väldigt mycket pengar som har kartlagts.

– Mmm. Ja, precis. Men vi har ju varit flera på bolaget.

Man gjorde husrannsakan på två adresser knutna till dig och hittade 120 000 kronor.

– Nej, det stämmer inte alls.

Och de 129 500 kronor i kontanter som hittades hos din dotter?

– Det är pengar hon fått av mitt ex. Nu vill jag inte prata mer om det här. Ring mig nästa vecka så ses vi då. Så ska du få något riktigt snaskigt.

Men inget av allt det som påstås stämmer enligt dig?

– Allt är bullshit. Det vet de. Det vet Polisen och Skatteverket. Jag är trött på det här hyckleriet. Äh, skitsamma. Ring mig nästa vecka.