Inrikes.

2021-02-15 16:10
I fredags gästade moderatpolitikern Michaela Fletcher den högerextrema plattformen Swebb-tv. Bild: Skärmdump Swebb-tv / Press
I fredags gästade moderatpolitikern Michaela Fletcher den högerextrema plattformen Swebb-tv.
Puffetikett
Dagens ETC

Moderatpolitiker medverkade på högerextrem plattform

I en serie artiklar har Dagens ETC berättat hur politiker från Moderaterna deltagit i SD:s progragandaplattform Riks. I fredags gästade moderatpolitikern Michaela Fletcher den högerextrema plattformen Swebb-tv.

– Min medverkan kan på intet sätt tolkas som att jag ställer mig bakom alla deras program, säger Michaela Fletcher (M).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I fredags medverkade Michaela Fletcher (M), ordförande i Österåkers kommun och förste vice ordförande i Stockholms län, i den högerextrema kanalen Swebb-tv. Kanalen har tidigare uppmärksammats för sitt innehåll och gäster, och förra året stängde Youtube av Swebb-tv eftersom att kanalen spridit desinformation och hatretorik. Bland de återkommande gästerna finns Karl-Olov Arnstberg, som bland annat bloggat om att judiska intellektuella har en ”dold agenda att rasera den västerländska vita elitens hegemoni”.

Enligt Daniel Vergara, reporter på Expo, sprider kanalen antidemokratiska idéer.

– Swebb-tv är den del av den sverigedemokratiska och rasistiska rörelsen. Den är utöver det även uppmärksammad för sitt etnonationalistiska innehåll, en form av nationalism med målet att skapa etniskt homogena nationer. Det är anmärkningsvärt att en moderat medverkar i denna kanal, säger han. 

Partiet tar avstånd

Enligt Ida Karlbom, kommunikationschef hos Moderaterna i Stockholms stad och län, är Fletchers medverkan något partiet tar avstånd från.  

– Det är inte ett lämpligt forum att medverka i, bland annat för att man har spridit missvisande information om coronaviruset, olika konspirationsteorier och upplåtit plats åt personer som propagerar och torgför tankar och teorier som vi inte vill associeras med, säger hon. 

Kommer Michaela Fletcher att behöva lämna sin post?

– Det ser jag ingen anledning till. Hon kände inte till hela bakgrunden om vad det är för kanal, säger Ida Karlbom.

Men Michaela Fletcher själv anser att hennes medverkan i kanalen är oproblematisk. 

– Jag tackar inte nej till möjligheten att lyfta kommunen. Vad gäller Swebb-tvs övriga innehåll kan jag inte svara på eller för, de uppbär redaktionsstöd, precis som Dagens ETC med fler. Min medverkan kan på intet sätt tolkas som att jag ställer mig bakom alla deras program, precis som jag inte står bakom allt som skrivs i Dagens ETC, skriver hon i ett mailsvar. 

Enligt Daniel Vergara är det oroväckande att Fletcher inte tar sin medverkan på allvar. 

– Den här typen av inställning bidrar till att legitimera den högerextrema miljön. När etablerade partier flörtar med högerextremismen kan det i längden leda till en radikalisering av det politiska klimatet.

Swebb-tv

Bildades 2015 som en tv-satsning av bland andra Jan Sjunnesson, tidigare chefredaktör för SD:s tidning Samtiden. Drivs idag av Mikael Willgert.