Inrikes.

2021-09-14 09:14
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Moderat besvikelse när ledamoten jobbar vidare

Förra veckan kom nyheten att en moderat riksdagsledamot ska utredas internt för anklagelser om att ha betett sig sexuellt olämpligt mot flickor, yngre än 18 år. Men till det arbetet är klart får ledamoten fortsätta som vanligt.

Helt fel, säger moderater till Dagens ETC.

– Man känner sig uppgiven.

VET DU MER? TIPSA OSS!
Telefon: 070-848 57 16 
Mejl: christoffer.rostlund @ etc.se

Riksdagsledamoten ska ha uppmanat en ung flicka att skicka bilder av sexuell karaktär. Det är är de anklagelser som kommit till Moderaternas kännedom, avslöjade Expressen förra veckan. Saken ska utredas grundligt, lovade då partisekreterare Gunnar Strömmer – vars pressekreterare bara dagen före hade förnekat all kännedom om ärendet i kontakt med Dagens ETC.

Medan denna interna granskning pågår kan riksdagsledamoten arbeta vidare som vanligt, säger nu partiledare Ulf Kristersson till Expressen.

– Ja, vi gör ingenting annat just nu än att utreda detta väldigt noggrant.

”Känner mig utsatt”

Dagens ETC har via olika av varandra oberoende källor fått veta att anklagelserna med största sannolikhet omfattar fler än en flicka, där samtliga är eller har varit medlemmar i Moderata ungdomsförbundet (Muf).

Riksdagsledamoten har själv tillbakavisat alla anklagelser.

Ulf Kristersson menar att utredningen ska ”gå till botten” med det som framkommit och vara klar ”i närtid”.

Under tiden sprider sig ett starkt obehag genom partiet. Dagens ETC har talat med ett flertal moderater, knutna till antingen partiet eller ungdomsförbundet, som säger att det är fel att låta riksdagsledamoten fortsätta under pågående granskning.

Dessutom ger de intervjuade – anonymt – uttryck för bristande förtroende vad gäller partiledningens förmåga att hantera ärendet.

– Jag vet vad det sänder för signaler att partiledningen verkar vara mest mån om att det ska blåsa över. Skicka hem ledamoten med full lön ett par veckor under utredningen! Det hade varit bäst för alla berörda. Jag tror inte partiledningen förstår hur jag som kvinna reagerar på det här, säger en Muf-aktiv som vill poängtera att hon inte vet om politikern har gjort något fel.

Hur reagerar du?
– Jag känner mig utsatt. Vad händer om jag själv skulle bli utsatt för något?

Kräver transparens

En annan ung Muf-medlem efterlyser att utredningen måste ske snabbt men också transparent.

– Jag vill verkligen vara säker på att man gjort allt för att kolla om de här anklagelserna stämmer. Hur jobbigt det än blir för partiet.
Just detta med förtroende återkommer en M-politiker från södra Sverige till.

– Jag kom in i detta via Muf, där började engagemanget. Tjejer ska känna att det är en trygg plats, att det finns en struktur som förhindrar att det sker överträdelser och som beivrar dem om det värsta skulle ske. Jag förväntar mig att partiledningen utreder den påstådda händelsen rigoröst.

Och under tiden ska ledamoten alltså arbeta som vanligt, partiet begränsar inte uppdraget.

– Nej, det är inte bra, inte bra alls.

”Sitter i väggarna”

Under metoo skrev fler än 200 moderata kvinnor under uppropet ”I maktens korridorer”. Efter det tillsatte partiet projektet M2, som då beskrevs som ett ”aktivt, uthålligt och långsiktigt arbete på området”. Det gick även ut ett brev från Kristersson till de 200 kvinnorna.

Idag är en annan källa inom Moderaterna uppgiven.

– Jag är jätteledsen, säger kvinnan till Dagens ETC.

– Jag trodde att mitt parti lärt sig något under metoo. Men jag har varit naiv.

Källan talar då inte bara om det senaste, utan även om hur trögt partiet handskats med fallet Torbjörn Tegnhammar, ledamot i partistyrelsen, som av flera kvinnor anklagats för olämpligt beteende.

– Det sitter i väggarna. Man känner sig uppgiven.

– Det här är viktiga frågor som Moderaterna inte tar på allvar. Jag är besviken.

Källan menar att det finns en tystnadskultur.

– De som väljer att berätta om sådant här får massor av fiender inom Moderaterna.

VET DU MER? TIPSA OSS!
Telefon: 070-848 57 16 
Mejl: christoffer.rostlund @ etc.se

VET DU MER?
Tipsa oss!
070-848 57 16
christoffer.rostlund@etc.se