Inrikes.

2021-09-02 16:27
  • Ett åtal mot mannen väntas om två veckor. Bild: Johan Nilsson/TT
    Ett åtal mot mannen väntas om två veckor.
  • Jenny Bengtsson. Bild: TT/Henrik Montgomery
    Jenny Bengtsson.
Puffetikett
Dagens ETC

Misstänkt bombman aktiv i rasistiska forum – hade namnlista på antirasister

Den misstänkte bombmannen har i tio år varit aktiv i Samhällsnytts och Avpixlats kommentarsfält med rasistiska inlägg. Det visar en kartläggning från researchmagasinet Garm. Debattören och ledarskribenten Jenny Bengtsson, som tillsammans med drygt 150 andra har informerats om att hon finns med på en lista som hittats hos mannen, är inte förvånad.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

”Radikal etnonationalism är det enda som kan rädda oss.” ”PK-media förföljer vissa personer.” ”Dagen då folket tar rätten i egna händer kommer allt närmare.” Det här är exempel på tweets från den man i 60-årsåldern som sitter häktad på sannolika skäl för en rad grova brott, bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. En granskning av det antifascistiska researchmagasinet Garm visar att mannen i tio års tid också har varit aktiv i kommentarfälten hos Avpixlat, Samhällsnytt och Nya Dagbladet. Han skriver bland annat om inbördeskrig, att svenskar knyter näven i fickan istället för att göra något.

Mannen är tidigare ostraffad, men brottsmisstankarna tyder på att han själv varit nära att faktiskt ”göra något”. Enligt häktningsframställan ska samtliga brott han nu misstänkts för ha begåtts mellan december 2019 och december 2020 – då han häktades. Förutom att han är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse handlar det också om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, och brott mot lagen om sprängämnesprekursorer.

Lista med namn hittades

Under polisutredningen hittades också en lista med runt 150 till 200 namn. Bland namnen finns politiker, debattörer och journalister. En av dem är Jenny Bengtsson, debattör och ledarskribent på Dagens ETC. Precis som de andra på listan fick hon ett mejl av polisen där det framgår att hon finns med.

– Det som känns mest läskigt är nog att den här mannen befinner sig i samma geografiska område som jag själv. Man säger att det finns många tokar på nätet, men att det är osannolikt att något skulle hända i verkligheten. Att då få ett mejl om att jag finns på en lista hos en man som är häktad för att ha bomber, det klart att det känns rätt otäckt, säger hon.

Enligt polisen räknas inte någon av personerna på listan som målsägande.

– Det har inte varit några planerade brott mot individerna i sig. Men i samband med utredningen hittar vi de här listorna med namn, säger polisinspektör Peter Karlsson vid Stockholmspolisens avdelning för grova brott, till DN.

Men Jenny Bengtsson tycker ändå att det känns obehagligt.

– Just att finnas med utpekad på en lista gör att det känns mer personligt, det kommer närmre inpå. Dessutom ansågs det ändå så allvarligt att man valt att informera oss, säger hon.

”Debattörer kan tystna”

Att mannen sympatiserar med Sverigedemokraterna och tycks dela deras åsikter förvånar henne inte. Tidigare när hon har fått ta emot hot och hat brukar det komma från samma håll.

– Min erfarenhet är att skriver man kritiskt om SD så generar det alltid en viss mängd hot och hat, eller om man skriver en antirasistisk text. Det visar sig alltid direkt i mejlkorgen.

Händelser som den här, och de hot och hat som många debattörer får leva med, tror Jenny Bengtsson kan leda till att en del faktiskt tystnar.

– När jag pratar med andra debattörer blir det tydligt att många får utstå mycket, inte bara jag. Man kan sätta på sig en rustning, men det är inte hållbart hur lång tid som helst, att ständigt vara föremål för massa hot och hat på olika nivåer.

Enligt DN kommer det att väckas åtal i ärendet om två veckor.