Inrikes.

2017-07-10 10:41
Bild: Fredrik Sandberg/Janerik Henriksson/TT

Minskande arbetslöshet bland unga: ”Går direkt från studier till en fast anställning”

Andelen arbetslösa unga är nere på den lägsta nivån sedan 2008.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Arbetslösheten bland unga i Sverige minskar tydligt. Det visar Arbetsförmedlingens statistik för juni.

I slutet av månaden var 52 000 unga (18-24 år) inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Jämfört med motsvarande månad förra året är det 6 000 färre, och arbetslöshetsnivån i gruppen är 9,9 procent – den lägsta sedan 2008.

– Vi ser att jobben blir fler och att många unga kommer ut i arbete eller går till studier. Men det finns samtidigt unga som har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Gemensamt för dessa är att de ofta saknar en fullständig gymnasieutbildning, säger Johan Bissman, tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Arbetslösheten sjunker bland både unga män och unga kvinnor, dock är det fortsatt högre arbetslöshet bland männen. I slutet på juni var arbetslöshetsnivåerna 7,9 procent för kvinnorna och 11,8 procent för männen i tidigare nämnda åldersgrupp.

Till Sveriges Radio säger Johan Bissman att ett av skälen till den minskade arbetslösheten är en allmän brist på arbetskraft.

– Arbetsgivare bortser i större utsträckning från kravet på erfarenhet. Det gör att många ungdomar går direkt från studier till en fast anställning.

Ökar totalt sett

Sett till hela arbetsmarknaden ökar dock arbetslösheten. I juni var 351 000 personer inskrivna som arbetslösa, vilket är en ökning av 5 000 personer jämfört med samma månad 2016.

– Att arbetslösheten sammantaget stiger är helt i linje med våra prognoser och är en följd av att fler nyanlända som fått sina uppehållstillstånd skrivs in i etableringsuppdraget. Det är inte ett tecken på en svagare arbetsmarknad säger Johan Bissman i ett pressmeddelande.