Inrikes.

2018-01-03 15:48
BILD: Adam Ihse/TT

Ministerns uttalande om strejkrätten får hård kritik

Ylva Johansson (S) får hård kritik från flera håll efter att ha öppnat för inskränkning av strejkrätten.

– Vi behöver stärka arbetstagarnas position på arbetsmarknaden, inte angripa en av grundvalarna för ett fritt arbetsliv, säger Ali Esbati (V).

Efter ett uttalande om att konflikten i Göteborgs hamn gör att strejkrätten kan behöva  inskränkas får arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) nu hård kritik. Det var i en intervju med SVT som ministern menade att ny lagstiftning kan behövas.

– Den svenska modellen fungerar inte som det var tänkt i det här fallet och det är därför jag är beredd att gå så långt som med lagstiftning i ett ärende som för oss socialdemokrater naturligtvis är väldigt känsligt, sa Ylva Johansson till SVT.

 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Spelar ut arbetare

Hamnarbetarförbundet, som ligger i konflikt med APM Terminals sedan 18 månader, varnar för att en inskränkning kan leda till att arbetsgivare kan spela ut arbetare mot varandra.

– Man vill ha den öppningen till avtalsshopping, möjligheten att byta till ett billigare avtal och en mer medgörlig facklig motpart, säger Erik Helgeson på Hamnarbetarförbundet till SVT.

 

”Gåva till arbetsgivare”

Även Vänsterpartiet är starkt kritiska till uttalandet. I ett pressmeddelande skriver Ali Esbati att det borde vara främmande för en S-regering att ge arbetsgivare ”gåvan” att inskränka konflikträtten.

– Vi behöver snarare stärka arbetstagarnas position på arbetsmarknaden idag, inte angripa en av grundvalarna för ett fritt och välorganiserat arbetsliv, säger han.